SELECTIE BUITENLAND

Frankrijk

Parijs De Japanse cineast, komiek, acteur, schrijver, schilder en mediapersoonlijkheid Takeshi Kitano (1947), ook bekend onder de naam Beat Takeshi, geniet een enorme populariteit in zijn land als komiek en door zijn volledig geschifte tv-shows. Niet alleen in Japan, maar in de hele wereld is hij bovendien beroemd om zijn films, vooral door Hana-Bi uit 1997, waar hij tijdens het filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw ontving. In deze film ontdekte men voor het eerst zijn schilderijen: naïeve kleurrijke composities, ver verwijderd van de wreedheid in zijn films. Op de expositie Beat Takeshi kitano, Gosse de peintre zijn er nog veel meer facetten van Kitano te zien. Met verfijnde, soms zwarte, maar altijd oneerbiedige humor steekt hij er via spelletjes, bizarre machines en video’s de draak met de hedendaagse kunst, de wetenschap en de clichés die de buitenlanders zijn land toedichten.

T/m 12 dec Fondation Cartier www.fondation.cartier.com

Parijs Omdat hij bang was dat marinezeilschepen zouden verdwijnen, verzamelde François-Edmond Pâris (1806-1893) alle gedaantes van het nautisch erfgoed van de hele wereld. Als hydrograaf, ingenieur, tekenaar, schilder, schrijver en zeeman hield hij nooit op met het noteren, bestuderen en reproduceren van al die schepen. Aan de hand van zijn buitengewone collectie maquettes, aquarellen en documenten op de expositie Tout les bateaux du monde, la fabuleuse collection de l’amiral Pâris gaat de bezoeker op reis in zijn kielzog door de vijf continenten.

T/m 19 sept Musée National de la Marine, www.musee-marine.fr

Parijs De bakermat van de jazz in Europa ligt in Saint-Germain des Prés. Nog steeds zijn de clubs er altijd vol. Sinds 10 jaar heeft deze mythische buurt ook zijn festival met bekend en ook veel jong talent op het programma. Er zijn concerten, ontmoetingen, lezingen en exposities op historische en verrassende plekken. Zo zijn er recitals van de pianisten Yaron Herman op 24 mei in het auditorium van het Institut Pasteur en van Bojan Z op 27 mei in de Église Saint-Germain-des Prés. Veelbelovend zijn ook de concerten van het Jacky Terrasson Trio op 26 mei in het grande amphithéâtre van het Institut océanographique en van de diva Terez Montcalm op 29 en 30 mei in het Maison des cultures du monde.

T/m 30 mei, www.festivaljazzsaintgermainparis.com

Duitsland

Düsseldorf Robert Schumann en Düsseldorf hebben samen een bewogen geschiedenis: hier woonde hij met Clara en hun zes kinderen op meerdere adressen, hier schreef hij grootse muziek. De Rheinische Symphonie en het oratorium Das Paradies und die Peri ontstonden in Düsseldorf en zijn daar dan ook tijdens het Schumannfest te horen. Componisten en zangers uit Korea, Noorwegen, Argentinië en Estland geven hun eigen interpretatie van Schumanns liederen. En kinderen van muziekscholen spelen in de hele stad op piano’s Schumanns Träumerei.

Van 28 mei t/m 14 juni. Info: www.schumannfest-duesseldorf.de.

Mülheim Het beste stuk van het jaar krijgt de ‘Mülheimer Dramatikerpreis’ – een grote eer in Duitsland. Zeven toneelstukken zitten in de voorselectie en de mooiste ensceneringen worden voor het publiek gespeeld. Dat zijn: Die Kontrakte des Kaufmanns van Elfriede Jelinek (regie: Nicolas Stemann), Diebe van Dea Loher (regie: Andreas Kriegenburg), Der goldene Drache van Roland Schimmelpfennig (regie: de schrijver zelf) en meer. Het Burgtheater uit Wenen, het Thalia Theater uit Hamburg en het Deutsches Theater uit Berlijn zijn maar een paar van de gezelschappen die in Mulheim acte de présence geven.

T/m 4 juni. Inl 0049-2084554113 en www.stuecke.de.

Potsdam De Brits-Duitse kunstenares Diana Rattray (1947) werkt met familiealbums en snapshots. Op haar schilderijen zien we stereotiepe lachjes, geforceerde groepsportretten, brave vakantiekiekjes. Maar er is iets mee aan de hand. De zwart-witfoto’s in het Kunsthaus hebben kleur gekregen. Sterke contrasten brengt Rattray met haar pasteltechniek aan, waardoor het banale gezinsuitstapjes in een surrealistische wereld worden.

So Far, so Near: t/m 27 juni in het Kunsthaus Potsdam. Inl www.kunsthaus-potsdam.de en 0049-3312008086.