Selectie Beeldende Kunst

Horizons

Den Haag Met Sol Lewitt, Lawrence Weiner en Joseph Kosuth behoort Jan Dibbets tot de voorhoede van de conceptuele kunst. In het Gemeentemuseum is zijn recente werk te zien met twee series: Horizons/ Land + Sea en Sectio Aurea. Dibbets laat met gemanipuleerde beelden van land en zee het Nederlandse landschap zien, maar vooral wat het eigenlijk niet is: glooiend. Hij speelt met de platheid van Nederland, met een wisselend viewpoint en een steeds wisselende uitsnede van de foto. In de series wordt telkens de horizon van een landschap en een zeegezicht met elkaar gecombineerd.

Van 22 mei t/m 12 sept, Stadhouderslaan 41. Di-zo 11-17u.

Tropisch Nederland

Haarlem Hoe warm moet het in Nederland worden om de olifant en aap weer terug te krijgen? Wat zouden we vinden van het nijlpaard en de panter, niet in Artis maar in onze eigen tulpenvelden? Twee miljoen jaar geleden was het geen probleem om deze dieren hier tegen te komen, vergezeld van hyena's, panters en bruine beren. Wat van deze dieren rest zijn tanden, kiezen en botten. Van de planten zijn er noten, zaden en stuifmeelkorrels bewaard gebleven. Genoeg om het landschap van toen te reconstrueren. Met levensechte neushoorns, olifanten, apen, en andere tropische dieren toont het Teylers Museum een grote karavaan opgezette dieren die twee miljoen jaar geleden in Nederland rondliepen.

T/m 29 aug, Spaarne 16.

Open ateliers

Amsterdam Zo'n 70 kunstenaars op de Westerlijke Eilanden (tussen de Haarlemmerhouttuinen en de Westerdok) stellen van zaterdag 22 t/m maandag 24 mei (12-18u) hun atelier open voor bezoekers. Daarnaast is er ook muziek, lezen dichters voor uit eigen werk en voor kinderen zijn er workshops.

Inl www.oawe.nl

Art Amsterdam

Amsterdam Met 129 galeries is Art Amsterdam van 26 t/m 30 mei in de RAI de grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst in Nederland. Naast de top van de Nederlandse galeriewereld zijn er galeries uit ondermeer België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Italië, China en Korea. ‘No Holds Barred’ is het thema, dat zoiets betekent als er worden geen grenzen gesteld aan de presentaties. Alles mag; een fotocollage, performance, installatie, conceptueel werk, film - zolang het maar past binnen 25 vierkante meter. Ook zijn er lezingen, debatten, presentaties, rondleidingen en een symposium.

Van 26 t/m 30 mei in de Parkhal van de RAI. Inl www.artamsterdam.nl

The sound of energy

Heerlen Chris Johanson (1968 VS) becommentarieert het lastige parket dat de moderne consumptiemaatschappij voor de mens vormt, met hachelijke zaken als ‘self help’, psychotherapie en de spirituele rage die de wereld teistert. Zijn abstracte werk, vaak geometrische vormen en beelden in Schunck doen denken aan steruitbarstingen; een vrolijk, maar gedistingeerd en verfijnd commentaar op het Modernisme.

T/m 15 aug, Bongerd 18. Di-vr 11-17u, do tot 20u, za en zo 13-17u.

Nieuwe Kerk

Amsterdam De Nieuwe Kerk, in het voorjaar van 1410 in gebruik genomen, viert dit jaar haar zes honderdjarig bestaan met ondermeer concerten, optredens en exposities. Nog t/m 30 mei is er de foto-expositie Warzone, waar stil wordt gestaan bij de oorlogservaringen van westerse soldaten. Waarom gaan ze? Wat maken ze mee? Welke beelden en ervaringen nestelen zich in hun gedachten?

Inl www.nieuwekerk.nl

Zuid-Afrika

Eindhoven Mu, een ruimte voor hedendaagse kunst in een voormalige Philipsfabriek, richt zich deze zomer op de popcultuur en eigentijdse kunst van Zuid-Afrika van een nieuwe generatie kunstenaars. Sommigen kiezen voor politieke statements, scherpe satire of uitgesproken activisme. Anderen houden zich juist bewust verre van politiek. De expositie for those who live in it biedt eigenzinnige, dynamische uitingen op het snijvlak van eigentijdse kunst en popcultuur met fashion, comics en elektro in Kaapstad tot streetart, performance en afro-punk kidz in Johannesburg. Gekoppeld aan de expositie zijn op vrijdag 4 juni vanaf 20u ondermeer de documentaires Biko’s Children en Fokofpolisiekar te zien.

T/m 1 aug, Emmasingel 20. Ma-vr 10-18u, za 11-17u, zo 13-17u.

Gekoesterde schoonheid

‘s-Hertogenbosch Weinig mensen weten dat Noord-Brabant belangrijk particulier kunstbezit kent. Voor de buitenwereld blijven deze kunstschatten verborgen, maar op de expositie Gekoesterde schoonheid delen de kunstverzamelaars hun passie met het publiek. Zo’n honderd werken uit Brabantse huiskamers worden tentoongesteld in het Noordbrabants Museum. Van beroemde meesters uit de Gouden Eeuw tot hedendaagse kunst van internationale allure. Met onder meer schilderijen van Rubens, Ruysdael, Coorte, Steen, Van Spaendonck, Van Gogh, Breitner, Modigliani, Delaunay, Appel en De Kooning. Ook zijn er objecten en beelden van Picasso en Zadkine.

Van 22 mei t/m 29 aug, Verwerstraat 41. Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u.

Getekend fotoverhaal

Rotterdam Beeldend kunstenaar Marcel van Eeden (1965) werkt al meer dan vijftien jaar aan een continu uitdijend oeuvre van tekeningen en schilderijen die zijn gebaseerd op foto’s genomen in 1942: het tot zinken brengen van het schip de Cornelia Maersk in dat deel van de Noordzee, waar nu Maasvlakte 2 moet komen. Van Eeden: ,,Het gebied van Maasvlakte 2 heeft vrijwel geen geschiedenis. Ik neem de ondergang van de Cornelia Maersk als uitgangspunt van een verhaal en geef het gebied als het ware zijn eigen historie of legende.” Een groot deel van zijn werk in het Nederlands Fotomuseum bestaat uit beeldverhalen in een wat grimmige zwart-witte stijl, waarin Van Eeden historische feiten mengt met fictie. Dagelijks is ook een nieuwe tekening van Van Eeden te zien op www.marcelvaneeden.nl/cm.

Van 22 mei t/m 4 juli, Wilhelminakade 332. di-vr 10-17u, za en zo 11-17u.