Rundveeslachterij Weyl Beef is failliet

De grootste rundveeslachterij van Nederland, Weyl Beef uit Enschede, is failliet. Dat heeft de rechtbank van Almelo gisteren bepaald op verzoek van curator Jacques Daniëls. Wat de oorzaak is van de acute geldnood bij het bedrijf is nog niet duidelijk. Het familiebedrijf boekte in 2008 nog 1,9 miljoen euro winst op een omzet van 238 miljoen euro. Curator Daniëls onderzoekt de mogelijkheid van een doorstart.

Het faillissement heeft „grote gevolgen voor de vleessector”, zegt Siem-Jan Schenk, voorzitter van de afdeling Rundveehouderij van landbouworganisatie LTO. „Weyl is een van de belangrijkste spelers in de rundvleesslachterij”, zegt Schenk. „Als er geen doorstart kan worden gemaakt, zullen er meer levende dieren geëxporteerd moeten worden naar het buitenland voor de slacht.”

Door het faillissement zijn ook veehandelaren „zwaar getroffen”, zegt Piet Thijssen, voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee. Weyl hanteerde een betalingstermijn van 8 tot 10 weken, dus veel handelaren hebben nog enorme bedragen tegoed van het bedrijf. „We hebben het nog niet precies in beeld, maar het kan oplopen tot in de miljoenen tot tientallen miljoenen euro’s.”

Een rekensom bevestigt dat. Weyl slachtte wekelijks 6000 tot 7000 runderen. Uitgaande van een kostprijs per dier van 750 tot 1000 euro, vermenigvuldigd met de betalingstermijn, kan de schuld van het bedrijf inderdaad in de tientallen miljoenen euro’s lopen.

Volgens Thijssen zijn Nederlandse, Belgische en Duitse veehandelaren getroffen. Of de gevolgen voor hen zo groot zijn dat ook zij risico lopen om failliet te gaan, weet Thijssen niet. „Het hangt er maar net vanaf in hoeverre zij verzekerd zijn voor deze risico’s.”

Weyl leverde rundvlees aan diverse Europese supermarktketens en was ook een belangrijke toeleverancier van McDonald’s in Nederland. Maar volgens een woordvoerder van de fastfoodketen hoeven klanten niet te vrezen voor hun hamburger. „Op korte termijn kunnen we uitwijken naar leveranciers in Duitsland.”