Premier Thailand wil verzoening

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva streeft na het neerslaan van de rebellie van de oppositiebeweging van de ‘roodhemden’ naar nationale verzoening. De premier zei vandaag tijdens een emotionele televisietoespraak verder dat de orde is hersteld. Maar hij herhaalde niet zijn eerdere aanbod aan de demonstranten om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Het geweld waarmee troepen woensdag een eind maakten aan een tien weken durend protest was het ergste in de moderne Thaise geschiedenis. In totaal zijn ten minste 83 burgers om het leven gekomen tijdens gewelddadigheden met het leger.

De beweging van roodhemden, die de gevluchte oud-premier Thaksin steunt, streefde naar het aftreden van Abhisit omdat hij niet rechtstreeks is gekozen.

Abhisit zei vandaag dat hij een eerder met demonstranten overeengekomen vijfpuntenplan wil uitvoeren om te komen tot verzoening. Het plan richt zich op politieke hervormingen, sociale rechtvaardigheid en een onderzoek naar het politieke geweld. De ‘roodhemden’ vertegenwoordigen ruwweg de economisch achtergebleven bewoners van het platteland, met name in noordoosten, en van de stedelijke onderklasse.

„U kunt ervan verzekerd zijn dat deze regering volledig van plan is het land vooruit te helpen, de openbare orde te herstellen, en er voor te zorgen dat ons herstel op gang komt. En zij zal dat transparant doen”, zei Abhisit.

In een afzonderlijke verklaring zei minister Korn Chatikavanij (Financiën) overigens nog steeds te verwachten dat vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden. Ook noemde hij het „zeer onwaarschijnlijk” dat de regering tot 2012 aan de macht zou blijven. Korn zei dat de economie redelijk snel kan herstellen als de stabiliteit van de afgelopen 24 uur kan worden gehandhaafd. Maar de minister erkende dat de rellen een rampzalig effect hebben op de toeristische industrie, waar 15 procent van de beroepsbevolking in werkzaam is. (Reuters)