PAS VERSCHENEN

Tsead Bruinja: Overwoekerd. Cossee, 80 blz. € 19,90

Bundel met gedichten over de ‘intimiteit van het huiselijk leven’. Sinds 2008 schrijft Bruinja voor het radio 1 programma Dit is de Dag eens per maand een gedicht bij de actualiteit.

Marnix de Bruyne: [Zuid-Afrika] Het land van Soekmekaar. Podium, 272 blz. € 17,50

Volkskrant journalist Marnix de Bruyne beschrijft het dagelijks leven van de inwoners van een dorp in de provincie Limpopo na 1994.

Michael Scott: Het wrede ontwaken van een nieuwe wereld. Ondergang en herrijzenis van het antieke Griekenland (From Democrats to Kings. The Brutal Dawn of a New World from the Downfall of Athens to the Rise of Alexander the Great). Vert. Rogier van Kappel, Bert Bakker, 352 blz. € 29,95

Cambridge-docent oude geschiedenis Michael Scott (1981) over de woelige overgangsperiode tussen de Atheense democratie en het koninkrijk van Alexander de Grote.

Michael Chabon: Handboek Man. Mijn leven als echtgenoot, vader en zoon (Manhood for Amateurs). Vert. Rob van der Veer, Anthos, 284 blz. € 19,95

Verzameling columns van Michael Chabon waarin hij vooral schrijft over zichzelf. ‘Hij mijmert over van alles en nog wat’[...]Dat doet Chabon met een combinatie van directheid en omslachtigheid[...] Maar als hij het over zijn vaderschap heeft – en gelukkig schrijft hij hierover het vaakst – dan is zijn uitwaaierende stijl, voor vaders althans, geen bezwaar (Bernard Hulsman in Boeken, 05.03.10).

Theo Kars: Memoires van een slecht mens. Deel 1 1940-1964. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 360 blz. € 19,95

‘Je karakter en aard bepalen je leven. Dat betekent niet dat je geen invloed hebt op je lot. Hoe gelukkig of ongelukkig je leven verloopt, hangt af van het zelfinzicht dat je verwerft en de bereidheid te leren van je fouten.’ Schrijver en vertaler Theo Kars haalt herinneringen op aan de eerste 24 jaar van zijn leven.

Amin Maalouf: De ontregeling van de wereld (Le dérèglement du monde). Vert. Eef Gratama, De Geus, 254 blz. € 19,90

Essay van de Libanees-Franse schrijver Amin Maalouf (1949) waarin hij zijn bezorgdheid uit over de toenemende ideologische verschillen tussen Oost en West en zijn visie geeft op de huidige samenleving.

Blake Morrison: Het laatste weekend (The Last Weekend). Vert. Frans van der Wiel en Joop van Helmond, Ailantus, 264 blz. € 19,95

Na een zeer lange tijd komen twee bevriende echtparen bij elkaar voor een vakantieweekend. Roman van de Britse schrijver en dichter Blake Morrison (1950) over jaloezie, rivaliteit en verraad.

Ad Zuiderent: Van Korreweg naar Korreweg. 75 plaatsen in het leven van Gerrit Krol. Querido, 446 blz. € 29,95

Biografisch verhaal over de schrijver Gerrit Krol (1934) en zijn verblijfplaatsen, zijn familie, vrienden en vriendinnen, zijn literaire contacten en zijn fascinatie voor Marsman, Nietzsche en zen.