Optreden is acteren voor Toppers en fans

De Toppers, dit jaar met zijn vieren, veranderen de Amsterdam Arena drie avonden lang in de grootste karaokebar van Nederland.

Nederland, Amsterdam, 20-05-2010 De Toppers in Concert in de Amsterdam-Arena. De Toppers is de naam voor de gelegenheidsformatie van de vier zangers René Froger, Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Gordon. De zesde editie van het allergrootste en gezelligste ‘Meezingfeest van het Jaar’! Meteen aaneenschakeling van de allergrootste nationale en internationale meezingers. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

Meest geziene accessoire bij binnenkomst op ‘Toppers in Concert’ in de Amsterdam Arena: de zilverkleurige cowboyhoed. Het was één van de talloze manieren om te voldoen aan het kledingvoorschrift, dat ‘White & Silver’ luidde.

Naar de Toppers ga je dan ook niet in de eerste plaats voor muzikale hoogstandjes. ‘Toppers in Concert’, dat voor de zesde keer georganiseerd wordt, is een collectieve karaokesessie, met de zelfbenoemde toppers – dit keer René Froger, Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Gordon – als voorzangers in een opeenvolging van bekende nummers. De teksten staan groot op het scherm, net als in de karaokebar.

Iedereen zingt mee. Met hits uit Nederland (Even aan m’n moeder vragen, Het Land van Maas en Waal), internationale succesnummers (Believe van Cher, Michael Jacksons Thriller), Ramses Shaffy-, rock- en discomedleys, en zelfs met M’n opa van Annie M.G. Schmidt.

De vier heren, die hun entree maken op een witte sprookjeskoets, hebben elk hun moment met solo’s of duetten. Van der Boom, de jongste Topper en pas sinds 2008 ‘lid’, toont zich daarbij het energiekst. Hij is ook verreweg het best bij stem. Duizenden vingers priemen in de lucht bij zijn nummer-eenhit Eén wereld.

De andere heren zijn van middelbare leeftijd, maar beleven op het podium nog altijd een hoeveelheid plezier die – voor wie niet allergisch is voor de valse-nichtenact van ‘Geer’ en ‘Goor’ – vermakelijk, zo niet aanstekelijk is. Dat is in deze karaokesetting belangrijker dan vocale perfectie, hoewel er naast enkele missers geregeld heel behoorlijk gezongen wordt – onder meer door Froger in Shaffy’s Pastorale.

De in de media breed uitgemeten stemproblemen van Joling lijken verdwenen; in een duet met Gordon heeft die laatste meer moeite. Gordon is wel degene die het best zijn publiek bespeelt, al spreekt hij het consequent aan met ‘Hallo Amsterdam’, terwijl de touringbussen buiten de Arena iets anders suggereren.

Om de energie van de show op peil te houden is er – naast ballet, lichtshow en vuurwerk – ook een groot aantal gastzangers. Joling zingt een duet met Karin Bloemen, eregast Ruth Jacott wordt met veel omhaal van de tribune opgehaald om ook een liedje te zingen, en Frans Bauer krijgt zelfs de toeschouwers op de tribune aan de polonaise.

Ook de jongere garde laat zich horen. Thomas Berge, door Gordon afgekondigd als ‘mijn opvolger’, doet hem inderdaad bijna vergeten in een Gordon-medley. En de Toppers zingen samen met Wesley Klein, winnaar van Popstars 2009, onder meer I Want it That Way van de Backstreet Boys. „Wij zijn eigenlijk de oudste boyband ter wereld”, aldus Gordon.

Die zelfspot wijst op een interessante dubbelzinnigheid. Ze weten gelukkig best dat ze voor een deel acteurs zijn – vier zingende mannen die toppertje spelen.

Dat werd onderstreept door het bloedserieuze optreden van volkszanger Martin Morero. De spreekwoordelijk ‘zichzelf gebleven’ Morero is een personage uit de succesvolle televisieserie Gooische Vrouwen, gespeeld door acteur Peter Paul Muller en geïnspireerd door zangers als Joling.

Als zanger én als Topper doet hij niet onder voor de echte Toppers. Op de klanken van Carole Kings You’ve got a friend daalt ook zijn echtgenote Cheryl (Linda de Mol) af uit haar skybox om op het podium even te zeggen dat ze „Sooo trots” op haar man is. Die scène zal ongetwijfeld worden gebruikt voor de Gooische Vrouwen-speelfilm die in de maak is; een kwestie van efficiëntie en slimme marketing.

‘Toppers in Concert’ is dan ook in alle opzichten een gelikt, commercieel entertainmentconcept. Het is daarom eigenaardig dat als afsluiter het nummer We are the world wordt gezongen. Michael Jackson en Lionel Ritchie schreven het als ultiem charity-lied, en er zijn miljoenen voor het goede doel mee opgehaald. Even waan je je dan ook op een benefietevenement, maar voor zover na te gaan, is dat niet aan de orde. Dat de toppers met dit lied een „signaal willen afgeven”, zoals Gordon ernstig aankondigt, lijkt dus nogal gratuit.

Voor de in wit gehulde menigte vormt dit geen bezwaar. Die zingt nog één keer voluit mee met het zoveelste lekkere nummer.

De Toppers. Herh. 21 en 22 mei, Arena, Amsterdam. Inl: www.toppersinconcert.nl

    • Jochem Valkenburg