Olievlek bereikt de Golfstroom

Een uitloper van de olievlek in de Golf van Mexico heeft de Golfstroom bereikt, waardoor de olie zich mogelijk naar Florida, Cuba en de oostkust van de VS zal verspreiden. Inmiddels zijn grote hoeveelheden olie aangespoeld op de kusten van Louisiana, waardoor de visrijke, brakke wateren worden bedreigd. Europese wetenschappers waarschuwen dat de olie binnen vijf dagen Florida kan bereiken. De Golfstroom voert de olie vervolgens om Florida heen naar de Atlantische oceaan. Cubaanse en Amerikaanse diplomaten voeren overleg over de oliedreiging voor de toeristische noordkust van Cuba. Fidel Castro heeft de ecologische ramp omschreven als „een bewijs voor de onderwerping van kapitalistische overheden aan grote bedrijven”. Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS zeiden dat ze de uitbreiding van de olievlek vanuit de ruimte konden zien. (AP, BBC, Reuters)