nrcboeken.nl

Toernooi-dichter aangesteld bij Wimbledon

De directie van tennistoernooi Wimbledon, dit jaar van 21 juni tot 4 juli, heeft Matt Harvey aangesteld als ‘toernooidichter’. Harvey, die volgens zijn functieomschrijving ‘het parfum van ’s werelds belangrijkste toernooi (moet) vatten’, werkt onder meer mee aan het BBC-programma Saturday Night Live. Hij zal elke competitiedag een gedicht schrijven en dat online publiceren op blog, Twitter en Facebook. Harvey schreef al eerder over de Britse tennisser Andy Murray een gedicht. Nu zal hij zich laten inspireren door alle mogelijke Wimbledononderwerpen, van ballenjongens en tennisrackets tot de traditionele aardbeien met slagroom. Hij zal zijn gedichten voordragen aan de mensen die aanschuiven in de wachtrijen. Inmiddels verscheen al Grandest of Slams: ‘There’s one word for tennis and that one word is / Wimbledon’ luidt het daarin niet zonder chauvinisme. (HC)

J.G. Farrell wint Man Booker Prize van 1970

De roman Troubles van J G Farrell is veertig jaar na verschijnen via een webverkiezing verkozen tot winnaar van de Lost Man Booker Prize. Boeken verschenen in 1970 kregen nooit een kans deze belangrijke prijs te winnen, omdat in 1971 besloten werd de prijs te beperken tot het jaar van verschijnen. Voorheen gold die regel niet. Troubles speelt zich af in een hotel in Ierland in 1919, in een sfeer van verval en dreiging. J.G. Farrell overleed in 1979.

Troubles maakt deel uit van een trilogie waarvan het slot, The Siege of Krishnapur, de Booker Prize won in 1973. (MS)

Verschillende nieuwe Brontë-verfilmingen op komst

Na de onvermijdelijke reeks Jane Austen-verfilmingen richt Hollywood zich stilaan weer op het oeuvre van de drie schrijvende zusjes Brontë, zo meldt USA Today. Een nieuwe film op basis van Jane Eyre van Charlotte Brontë is in de maak, net als een naar Wuthering Heights van Emily Brontë. De rol van Jane Eyre zal worden vertolkt door de Australische actrice Mia Wasikowska, bekend van Alice in Wonderland, terwijl de Ierse acteur Michael Fassbender (eerder al in Inglourious Basterds) de rol van Rochester voor zijn rekening neemt. Filmregisseur Charles Sturridge is ondertussen nog steeds bezig aan de biopic Brontë, gebaseerd op het leven van de drie schrijvende zussen met de zwakke gezondheid. De cast voor deze film is nog niet bekend. (HC)

Financiële steun voor weduwe Larsson

Fans van het oeuvre van de Zweedse succesauteur Stieg Larsson doen er alles aan om het onvoltooide vierde deel van de Millennium-reeks te laten verschijnen. Ze hebben hiertoe nu een website voor Larssons ‘weduwe’ Eva Gabrielsson gemaakt waarop (financiële) steun kan worden gegeven. Het manuscript van het vierde deel is inzet van een langdurig juridisch conflict tussen Gabrielsson en Larssons wettige erfgenamen, zijn vader Erland en broer Joakim. Deel 4 van de Millennium-reeks bevindt zich op de laptop van Gabrielsson, die 32 jaar lang de partner was van de in november 2004 overleden Larsson. Zij wil het evenwel niet laten uitgeven, voor ze de rechten op het gehele oeuvre heeft verworven. Omdat Larsson en Gabrielsson nooit trouwden en Larsson nooit een nalatenschap opstelde, kwamen de rechten en Larssons 20 miljoen euro omvattende fortuin terecht bij zijn vader en broer. Tot nu toe hebben fans via SupportEva.com 10.000 euro bijeengebracht.(DL)

De opmars van de e-reader wordt al een aantal jaar voorspeld maar zet nog niet echt door. Toch zou volgens een onderzoek van de Boston Consulting Group de verkoop ervan nu echt binnen afzienbare tijd explosief kunnen groeien. Uit een onderzoek onder 13.000 lezers blijkt dat 49 procent verwacht er binnen drie jaar een in huis te hebben, bericht thebigmoney.com. Duurder dan 200 euro mag het ding niet zijn, je moet er ook kranten en e-mail op kunnen lezen, en men wil niet gebonden zijn aan één winkel. Zo ver is het nog niet: voor Apples iPad en voor Amazons Kindle kun je alleen op de respectievelijke websites terecht. (TJ)

Palestijns en Israëlisch festival tegelijk, maar niet samen

Bij de problemen waarmee het Palestijns literair festival Palfest te maken kreeg, valt de aswolk die de London Book Fair teisterde in het niet. Een vaste locatie heeft het festival niet: in verschillende steden langs de Westelijke Jordaanoever worden lezingen en interviews georganiseerd. Reizen is door de Israëlische maatregelen zo lastig, dat het festival wel naar het publiek moet komen, omdat het publiek vaak niet naar het festival kan komen, bericht The Guardian.

Opmerkelijk is dat vrijwel tegelijkertijd het International Writers festival in Jeruzalem gehouden wordt – maar de twee evenementen trekken zich niets van elkaar aan, tot frustratie van bezoekende schrijvers. ‘Dit zijn geen twee kanten waartussen je moet kiezen, maar twee dimensies.’ aldus John Berger. (TJ)

OP DE SITE

Luister naar de Lezen &cetera Live-interviews met Ernest van der Kwast, Margriet de Moor en Atte Jongstra.

M.m.v. Dirk Leyman, Hans Cottyn, Toef Jaeger en Marianne Vermeijden

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met www.depapierenman.nl