Nederland & Europa kort

‘Pakistan moet ophouden christenen te discrimineren’

STRAATSBURG. Pakistan moet ophouden de christelijke minderheid in het land te discrimineren, vindt het Europees Parlement. Een grote meerderheid steunde gisteren een resolutie met die strekking, die mede is opgesteld door Peter van Dalen van de ChristenUnie. Pakistan krijgt veel steun van Europa en de VS om islamitische extremisten te bestrijden. „Maar de Pakistaanse overheid moet weten dat aan onze steun voorwaarden zijn verbonden. Met name een betere bescherming van christenen en andere religieuze minderheden in dat land”, aldus Van Dalen. In Pakistan wonen ongeveer 4 miljoen christenen, wat neerkomt op 2 procent van de bevolking. Van Dalen wil dit onderwerp zonodig aan de orde laten stellen bij het topoverleg tussen de Europese Unie en Pakistan, later dit jaar. (ANP)

Vleeslijm is niet in de hele EU toegestaan

STRAATSBURG. Het Europees Parlement heeft een voorstel verworpen om ‘vleeslijm’ in de hele Europese Unie toe te laten. De lijm is een soort eiwit waarmee slagers kleine stukjes vlees aan elkaar kunnen plakken tot een groot stuk. De Europese Commissie had de toelating voorgesteld. Een meerderheid van het parlement (370 tegen 262 stemmen) heeft het voorstel verworpen. SP-Europarlementslid Kartika Liotard en PvdA-lid Judith Merkies behoren tot de tegenstanders. Ze vinden de stof misleidend voor de consument. Ze zien ook gezondheidsrisico’s: „Trombine lijmt niet alleen vlees, ook bacteriën hechten zich er makkelijker aan”, zeggen de twee Europarlementariërs. Nederland en een handvol andere landen hebben de ‘vleeslijm’ al toegestaan. De stemming in het Europarlement verandert daar niets aan. (ANP)