Monty Python: Almost the Truth

3 discs, 34,99

dvd documentaire

****

Wist u dat John Cleese ooit John Cheese heette? Dat de BBC tweeënhalf seizoen Monty Python`s Flying Circus had gewist als Terry Jones de banden niet had gekocht? Dat Life of Brian ontstond in een Amsterdamse kroeg, waar de zes Pythons besloten dat hun volgende film `Jesus, Lust for Glory` zou heten? Monty Python is nog maar een schim van zichzelf: in musicals als Spamelot en Not the Messiah wringen de restanten vermoeid oude grappen uit de opgedroogde tiet.

De documentaire Almost the Truth is een mooie terugblik van zes mannen die de humor veranderden. Een halve eeuw na hun kennismaking in Oxford en Cambridge fileren de Pythons elkaar afwisselend melancholiek, ironisch en bitter. Ze waren `eigenlijk totaal niet in elkaar geïnteresseerd` (Michael Palin) en reageerden dus hoogst verbaasd toen Graham Chapman homo en alcoholist bleek te zijn. Een fragiel machtsevenwicht van drie tegen drie, gevoed door ruzie tussen de haantjes John Cleese en Terry Jones. Zo`n dynamische evenwicht is tijdelijk: het spat uit elkaar of verzandt in zelfparodie: Rolling Stones, zeg maar. De Pythons gingen uit elkaar, Almost the Truth blikt terug op hun achtbaanrit. Fascinerend, vuurwerk, maar alleen voor fans.

    • Coen van Zwol