Landis bekent alsnog dopegebruik

Na vier jaar van ontkennen geeft wielrenner Floyd Landis toe dat hij dope gebruikte.

„Ik wil mijn geweten zuiveren”, zo verklaarde de 34-jarige Amerikaan gisteren.

In een interview met de Amerikaanse tv-zender ESPN heeft wielrenner Floyd Landis alsnog toegegeven dat hij dope gebruikte. Ook beschuldigde hij zijn voormalig ploeggenoot en zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong en hun ploegleider Johan Bruyneel van dopingpraktijken. De voorzitter van de internationale wielerunie UCI, de Nederlander Hein Verbruggen, zou in 2001 tegen betaling een positieve dopingtest van Armstrong geheim hebben gehouden. „Ik wil mijn geweten zuiveren”, verklaarde de 34-jarige Amerikaan gisteren zijn bekentenis.

Armstrong, momenteel actief in de Ronde van Californië, wilde vandaag voor de start van de vijfde etappe niet inhoudelijk reageren op de beschuldigingen. „Ze zijn het niet waard om op in te gaan”, zei de recordwinnaar van de Tour op een persconferentie. De huidige UCI-voorzitter Pat McQuaid, tot nu toe altijd blij met bekentenissen van dopezondaars, veroordeelde de uitlatingen van Landis scherp. „Zijn geloofwaardigheid is nul. Hij wil wraak nemen. Dat is toch duidelijk?”

Landis leek in 2006 na een wonderbaarlijke wederopstanding de Tour te winnen. Enkele dagen na de huldiging in Parijs werd bekend dat hij positief was bevonden op het verboden middel testosteron. Landis moest de eindzege inleveren, werd voor twee jaar geschorst maar bleef dopegebruik altijd ontkennen. Vorig jaar maakte hij een rentree bij de kleine ploeg Ouch. Dit jaar ketste een overgang af naar RadioShack, de nieuwe ploeg van Armstrong en Bruyneel.

Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal stuurde Landis de afgelopen weken verschillende e-mails aan wielerbestuurders en sponsors, waarin hij alsnog bekent dat hij vanaf 2002 dope gebruikte. Op 30 april schreef Landis aan Stephen Johnson, voorzitter van de Amerikaanse wielerbond, dat zijn ploegleider Bruyneel hem bij US Postal uitlegde hoe hij gebruik kon maken van testosteron, groeihormoon, bloedtransfusies en het eiwithormoon epo.

In dezelfde e-mail verklaart Landis dat zijn toenmalige ploeggenoot Armstrong hem leerde hoe hij met de verboden producten moest omgaan. „Hij en ik hadden tijdens trainingsritten lange gesprekken, waarin hij me de evolutie uitlegde van de testen om epo op te sporen en dat bloedtransfusies noodzakelijk waren vanwege een nieuwe test.”

Landis beweert ook dat Armstrong zelf in 2001 werd betrapt met de nieuwe epotest. „In de Ronde van Zwitserland, een maand voor de Tour de France, testte hij positief. Hij vloog met Johan Bruyneel naar het UCI-hoofdkwartier en bereikte daar een financieel akkoord met Mr. Vrubrugen (Landis bedoelt Verbruggen, red.) om de test geheim te houden.”

Landis en Armstrong woonden in de betreffende periode beiden in het Spaanse Girona. Volgens Landis werd bij hem in 2003 in het appartement van Armstrong bloed afgenomen, dat hij later kon gebruiken in de Tour. Zijn zakjes bloed, en die van Armstrong en hun ploeggenoot George Hincapie, zouden zijn opgeslagen in de koelkast van Armstrong.

In de mail verklaart Landis ook dat hij bij zijn overstap van de ploeg van Armstrong naar het Zwitserse Phonak in 2006 zijn nieuwe ploegbaas Andy Rihs op de hoogte stelde van het gebruik van verboden middelen. De huidige eigenaar van de Amerikaanse BMC-ploeg van Cadel Evans ging volgens Landis akkoord om voor de dopingpraktijken te betalen. Na zijn positieve test in de Tour van 2006 werd de renner op staande voet ontslagen.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde gisteren dat Landis de afgelopen maand zijn bevindingen deelde met het Amerikaans antidopingagentschap. Volgens de krant wordt de affaire onderzocht door Jeff Novitzky, eerder betrokken bij de Balco-dopingaffaire rond onder anderen atlete Marion Jones en honkballer Barry Bonds. „Ik wil niet langer onderdeel van het probleem zijn”, zei Landis op ESPN. „Het punt is bereikt dat de houdbaarheid verstrijkt van de dingen die ik weet. Als ik nu niets zeg, zou ik eeuwig moeten zwijgen.”

    • Maarten Scholten