Kou aan zee

Hoewel we op veel plekken een schitterend Pinksterweekend zullen beleven, zal het voor de noordelijke provincies wel wat tegenvallen. Met een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden blijft de wind namelijk vanuit het noorden waaien, waardoor Noordzeewolken vrij spel krijgen het land binnen te komen. Aangezien we het vooral van de zonkracht moeten hebben om het kwik te laten stijgen, zullen de temperatuursverschillen tussen het noorden en het zuiden van het land dan ook behoorlijk groot zijn.

Gedurende de nacht drijft de bewolking vanaf zee verder het land in, maar er zijn ook nog opklaringen. In de vochtige lucht zal dan ook vrij snel mist en nevel ontstaan bij minima rond 6 graden.

Morgen in de loop van de ochtend lossen bewolking en mist landinwaarts vrij snel op, maar in het noorden blijven wolken de overhand houden. De maximumtemperatuur varieert dan ook van 11 tot 15 graden direct aan zee en langs het IJsselmeer, 17 tot 19 graden in de noordelijke provincies, tot 21 graden in de zuidelijke provincies. De wind waait meest matig uit noordelijke richting.

Eerste Pinksterdag laat nog wat meer bewolking zien, maar met 14 tot 24 graden is het warmer. Op Tweede Pinksterdag passeert een koufront met een enkele bui. Het blijft koel, met gemiddeld 15 graden. De zon laat zich soms zien.