Kort nieuws Economie

Bank of Japan houdt rente gelijk

Tokio, 21 mei. De Japanse centrale bank heeft vandaag de rente ongewijzigd gelaten op 0,1 procent. Volgens de Bank of Japan toont de Japanse economie „bescheiden” herstel. De bank maakte zich echter zorgen dat de schuldencrisis in Europa het herstel van de wereldeconomie in gevaar kan brengen. De rente in Japan staat nu al sinds december 2008 onveranderd. Gisteren werd bekend dat de Japanse economie in het eerste kwartaal met 1,2 procent is gegroeid vergeleken met het voorgaande kwartaal en met 4,9 procent ten opzichte van vorig jaar. De Japanse economie profiteert vooral van de sterke export. Japan maakt zich echter zorgen dat door de schuldencrisis de yen in waarde stijgt tegenover de euro. (ANP)

Pc-bouwer Dell boekt omzetgroei

San Francisco, 21 mei. Computerproducent Dell heeft in het eerste kwartaal dat eind april eindigde beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg vergeleken met een jaar eerder met 21 procent tot 14,8 miljard dollar (11,8 miljard euro) en de winst liep met 52 procent op tot 440 miljoen dollar. Volgens het Amerikaanse concern zijn de goede prestaties onder meer te danken aan de wereldwijd sterk toegenomen verkoop op de zakelijke markt van servers en geheugenchips. (ANP)

KPN koopt Duitse gsm-frequenties

Amsterdam, 21 mei. Telecombedrijf KPN heeft de frequenties waarover zijn prijsvechter E-Plus kan beschikken in Duitsland, verdubbeld. Op een veiling van Duitse frequenties voor mobiel internet en andere datadiensten kocht het concern voor 287,4 miljoen euro aan frequenties. Met de nieuwe frequenties kan het concern in een hoger tempo nieuwe mobiele diensten aanbieden. KPN wil zich daarbij vooral richten op de gebieden waar E-Plus nu al actief is. (ANP)