Kort nieuws Economie

KBC Bank verkoopt vermogensbeheer aan Indiaas bedrijf

Brussel, 21 mei. Het Indiase industrieel conglomeraat Hinduja neemt de vermogensbeheertak van de Belgische bankverzekeraar KBC over. Het bedrijf betaalt 1,35 miljard euro voor KBL European Private Bankers. Dat heeft KBC vandaag bekendgemaakt. De verkoop van de Luxemburgse dochter van KBC was een van de eisen die de Europese Commissie had gesteld voor de goedkeuring van staatssteun aan KBC. KBC verwacht de verkoop in het derde kwartaal af te ronden. Het merk KBL en de activiteiten blijven behouden, net als het hoofdkantoor in Luxemburg. De directie blijft aan. (ANP)

CDA’er Algra wordt voorzitter De Unie

Culemborg, 21 mei. Tweede Kamerlid Rendert Algra van het CDA wordt per 1 juni de nieuwe voorzitter van vakbond De Unie. Hij volgt Noëlle Haitsma op, die in januari wegging bij de bond die 70.000 leden heeft. De Friese CDA’er zat twee periodes in de Tweede Kamer, van 2002 tot 2006 en vanaf 2009 tot nu. In maart bleek hij niet opnieuw door zijn partij op de verkiezingslijst te zijn gezet. Algra wil van De Unie een modernere vakbond maken. „De vakbond moet een democratischer gehalte krijgen. We leven niet meer begin twintigste eeuw. Een vakbond moet niet bepalen wat haar leden moeten.” (ANP)

Stevige groei van economie Taiwan

Taipei, 21 mei. De economie in Taiwan is in het eerste kwartaal met 13,3 procent gegroeid op jaarbasis, de grootste kwartaaltoename in meer dan twintig jaar. Dat heeft het Taiwanese bureau voor de statistiek gisteren bekendgemaakt. Taiwan, dat het vooral van de export moet hebben, profiteerde van de economische groei in China en andere Aziatische landen. Ook het wereldwijde economische herstel droeg bij aan de groeispurt. De Taiwanese export schoot in de maand april met ruim 35 procent omhoog. (ANP)

Recordverlies voor British Airways

Londen, 21 mei. Luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een recordverlies geleden. Stakingen en sneeuwval zaten het bedrijf dwars. Dat maakte BA vandaag bekend. Het luchtvaartconcern behaalde in het boekjaar 2009/2010 een verlies van 531 miljoen pond (608 miljoen euro). Dat is het grootste verlies voor BA sinds het bedrijf werd geprivatiseerd in 1987. De omzet kwam zo’n 1 miljard pond lager uit op circa 8 miljard pond (9,1 miljard euro). Bezuinigingsmaatregelen brachten de totale kosten met 1 miljard pond terug. (ANP)