Kort nieuws Buitenland

Turkse bommen op posities van PKK in noorden van Irak

ankara, 21 mei. De Turkse luchtmacht heeft gisteren tientallen posities van de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het noorden Irak gebombardeerd. Dat hebben Turkse nieuwszenders gemeld. De PKK voert al jaren vanuit schuilplaatsen in Noord-Irak aanvallen uit op Turkse doelen in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Er was niets bekend over slachtoffers en/of schade. Het was de eerste keer in verscheidene maanden dat Turkije dit soort aanvallen uitvoerde. Aan de aanvallen namen twintig gevechtsvliegtuigen deel. (AFP, AP)

Musharraf wil politiek weer in

Door onze correspondent

New Delhi, 21 mei. Ex-militair leider Pervez Musharraf van Pakistan wil terugkeren naar zijn vaderland en ambieert een nieuwe politiek rol. Dat zei hij gisteravond op CNN. De oud-president, die vorig jaar in ballingschap ging, sluit een gooi naar het premierschap bij nieuwe verkiezingen niet uit, zei hij. Musharraf (67) wordt verweten dat hij als president nagelaten heeft om politiek aartsrivaal Benazir Bhutto afdoende te beschermen. Zij werd eind 2007 vermoord. „Ik hoop meer geluk te hebben [...] meer geluk dan zij”, zei hij tegen CNN.

Israël laat Hamas-parlementariër vrij

Jeruzalem, 21 mei. De Israëlische autoriteiten hebben gisteren een parlementslid van de Palestijnse fundamentalistische organisatie Hamas vrijgelaten dat zij bijna vier jaar geleden hadden opgepakt na de gevangenneming van de Israëlische militair Gilad Shalit door een Hamas-commando. Mohammed Abu Teir was een van meer dan zestig prominente vertegenwoordigers van Hamas die indertijd werden gevangen gezet. Hamas eist de vrijlating van honderden gevangen Palestijnen in ruil voor vrijlating van Shalit. In totaal bevinden zich bijna 7.000 Palestijnen in Israëlische gevangenschap. (AFP)

Tanzania bereid tot vervolging piraten

Dar es Salaam, 21 mei. Tanzania is bereid om Somalische piraten te vervolgen die opgepakt worden door buitenlandse marineschepen. De aankondiging van de Tanzaniaanse autoriteiten, gisteren, kwam na een bezoek van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton. Ashton maakt een reis langs Tanzania, Kenia en de Seychellen speciaal om deze landen te overreden om meer opgepakte piraten op te nemen. Westerse marineschepen laten soms Somalische zeerovers vrij omdat geen enkel land in de regio ze wil vervolgen. (Reuters)

Cameron naar Parijs en Berlijn

Parijs, 21 mei. Op zijn eesrte buitenlandse reis heeft de Britse Conservatieve premier David Cameron gisteren in Parijs de Franse president Nicolas Sarkozy bezocht. „Wij delen exact dezelfde analyse over grote kwesties zoals Afghanistan en Iran en we hebben dezelfde ambities op het gebied van het klimaatbeleid en in G20-verband”, zei Sarkozy na afloop. Cameron gaat vandaag naar Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. (AFP, Reuters)

Hongarije krijgt kleiner parlement

Boedapest, 21 mei. Het Hongaarse parlement heeft gisteren ingestemd met verkleining van het aantal afgevaardigden. Dat voorstel was ingediend door de rechts-conservatieve partij Fidesz van premier Viktor Orbán. Fidesz won in april de verkiezingen. De partij stelde minder bureaucratie in het vooruitzicht. Het parlement telt nu 386 zetels. Dat worden er 200. Vanaf 2014 komen daar nog 13 afgevaardigden van minderheden bij. (AFP)

‘Vredesoverleg Kabul en Talibaan’

Colombo, 21 mei. Op de Malediven zijn onofficiële vredesonderhandelingen gevoerd tussen de Talibaan en de Afghaanse regering over de oorlog in Afghanistan. Dat heeft een woordvoerder van de Maledivische regering gisteren gezegd. De gesprekken zouden dit weekeinde verder gaan. De Afghaanse regering ontkent vertegenwoordigers naar de Malediven te hebben gestuurd. (AP)