Kort nieuws Binnenland

Hoorzitting R’dam over Aboutalebs veiligheidsbeleid

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 mei. Op initiatief van GroenLinks en de SP organiseert de gemeenteraad van Rotterdam op 2 juni een hoorzitting over het aangescherpte veiligheidsbeleid van burgemeester Aboutaleb. Tijdens de bijeenkomst mogen burgers en organisaties hun verhaal doen over het optreden van de politie. GroenLinks en SP menen dat het zerotolerancebeleid van Aboutaleb is doorgeslagen. Onschuldige burgers zouden het slachtoffer worden van de strengere aanpak. De Rotterdamse politie greep de afgelopen weken hard in, onder meer tijdens de bekerfinale en de 1-meibetoging. Op 10 juni debatteert de raad over de aangescherpte richtlijnen.

Politie vindt weer zeiljacht met hasj

Den Helder, 21 mei. Een opsporingsteam van politie en marechaussee heeft op een zeiljacht 3.000 kilo hasj aangetroffen. Het schip, dat voor de kust bij Schoorl voor anker lag, was onbemand en is in beslag genomen. Dat meldde een woordvoerder van de marechaussee gisteren. De vondst houdt verband met de onderschepping van een ander zeilschip afgelopen zaterdag. Toen werd ook 3.000 kilo hasj gevonden. Aan boord van het tweede schip werden de identiteitspapieren gevonden van de vier bemanningsleden die zaterdag gearresteerd werden. (ANP)

Marktwerking in thuiszorg beperkt

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 21 mei. Gemeenten hoeven thuiszorg niet meer openbaar aan te besteden volgens complexe Europese regels. Gisteren stemde een Kamermeerderheid voor drie wetsvoorstellen van SP-Kamerlid en oud-fractieleider Agnes Kant die de marktwerking in de thuiszorg beperken. Er komt ook een lokaal basistarief voor huishoudelijke hulp. De Senaat moet de voorstellen nog goedkeuren. De Europese Commissie stelde onlangs nog dat Europees aanbesteden wel verplicht is omdat huishoudelijke hulp voornamelijk schoonmaakwerk (een economische dienst) zou zijn.