Internationaal kort

Z-Korea dreigt met actie tegen N-Korea na aanval op schip

Seoul. Zuid-Korea heeft gisteren „ferme” actie aangekondigd tegen Noord-Korea, nu volgens Seoul vaststaat dat het buurland een Zuid-Koreaans marineschip tot zinken heeft gebracht. „Er is geen andere plausibele verklaring” voor het zinken van de korvet Cheonan en de dood van 46 opvarenden, dan dat Noord-Korea er een torpedo op heeft afgevuurd, aldus het gisteren verschenen rapport van een internationaal onderzoekteam. De beschieting van de Cheonan op 26 maart zou de zwaarste oorlogsdaad tussen de twee landen zijn sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953. „We zullen ferme tegenmaatregelen nemen en Noord-Korea door sterke internationale samenwerking dwingen zijn fouten toe te geven”, verklaarde president Lee Myung-bak. De regering heeft militaire vergelding uitgesloten. Noord-Korea dreigt nieuwe sancties met „harde maatregelen” te zullen beantwoorden. De VS en Japan hebben zich achter Zuid-Korea geschaard. (AP)

Veertien jaar cel voor homo’s in Malawi

Blantyre. Een homoseksueel stel in Malawi is veroordeeld tot veertien jaar celstraf met dwangarbeid vanwege sodomie en schending van de openbare eerbaarheid. Een rechter in de commerciële hoofdstad Blantyre noemde huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht „on-Malawiaans en niet passend binnen onze cultuur en religieuze overtuigingen”. De veroordeelden werden in december gearresteerd nadat zij zich publiek hadden verloofd. (AP, AFP)

Pakistan blokkeert nu ook toegang YouTube

Islamabad. De Pakistaanse regering heeft de toegang geblokkeerd tot de videowebsite YouTube omdat die „heiligschennend” materiaal publiceert. Om welke beelden het gaat is niet bekend. Een dag eerder werd de toegang tot de sociale netwerksite Facebook geblokkeerd wegens godslastering. Steen des aanstoots op de netwerksite is de pagina ‘Everybody draw Mohammed day!’, waar lezers worden opgeroepen afbeeldingen van de profeet te plaatsen, uit protest tegen de bedreiging van de makers van de satirische cartoonserie South Park. Die hadden de profeet Mohammed afgebeeld in een berenpak. Afbeeldingen van de profeet zijn verboden binnen de islam. Bezoekers weken uit naar Twitter om hun onvrede te uiten: „Een trieste en beschamende dag in de geschiedenis van Pakistan”, schreef iemand. (AP, Reuters)