In het wilde weg tegen 'verwildersing'

Het is niet handig je te weer te stellen tegen de kwalificatie ‘verwildersing van de journalistiek’ in de week dat de Nederlandse journalistiek een dieptepunt bereikte – dankzij uitgeverij Audax, HP hoofdredacteur Jan Dijkgraaf en hun uitgave Binnenhof met daarin foto's van de inhoud van vuilniszakken van politici. Aan verwildersing lijdt volgens juridisch adviseur Hans Bousie, schrijft hij in het blad Volgens Renate, ook de Nederlandse literaire kritiek. Zijn eigen stuk is er ondertussen een minstens zo mooi voorbeeld van: in het wilde weg strooit hij met insinuaties en beschuldigingen. Dit helpt de zaken niet vooruit.

Het is u niet kwalijk te nemen als u het niet gevolgd heeft, dus hier enige uitleg. Behalve het Binnenhof-vod verscheen deze week ook het glossy tijdschrift Volgens Renate, op uitnodiging gemaakt door Renate Dorrestein. Hierin schrijft Bousie over de macht van recensenten. Als schrijvers zich bij hem beklagen is het ‘bijna altijd zo’ dat ‘de recensie in kwestie feitelijke onjuistheden bevat’ en dat ‘de recensent zich heeft uitgeput in zoveel mogelijk beledigende kwalificaties’. Namen of citaten ter illustratie geeft Bousie niet, maar bij het stuk staat een foto-met-balkje van critica Elsbeth Etty die Dorresteins roman in deze krant negatief besprak.

Een kort geding aanspannen heeft volgens Bousie geen zin omdat dit de schrijver enkel zal schaden. In het vervolg wordt literaire kritiek gelijkgeschakeld met journalistiek in het algemeen, en in één moeite door met de roddelbladen en de boetes die zij na een uithaal graag betalen, omdat het punt dan al is gescoord.

Dat Bousie oproept tot rechtszaken en hogere boetes na kwetsende stukken is te verdedigen. Maar zijn door Dorrestein geaccordeerde, wazige mengeling van verwilderde aantijgingen en versteend wantrouwen, met als kern het toeschrijven van kwade intenties aan een hele beroepsgroep, is nogal ondermaats.

Spanning tussen auteurs en recensenten is begrijpelijk en soms heel terecht. Ik gun ieder zijn gram. Maar laat het debat hierover in vredesnaam een beetje niveau houden.

    • Maartje Somers