Fortis-baas komt niet opdagen bij rechtbank

Voor een zitting waar niets gebeurde waren er veel advocaten: acht in totaal. Maar ze konden snel weer weg. De reden waarom zij bijeen waren in de Utrechtse rechtbank, was het getuigeverhoor van Jean Paul Votron, oud- topman van Fortis. Maar Votron was er niet.

De rechter had eerder besloten dat Votron moest verschijnen voor het verhoor dat onderdeel is van een bodemprocedure tegen de Belg. Volgens zijn advocaat, Paul Olden van NautaDutilh, hoeft Votron niet te komen omdat hij in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad tegen het besluit dat hij in Utrecht moet verschijnen en heeft de cassatie een opschortende werking. Bovendien wil hij best gehoord worden, maar in een Belgische rechtbank en in het Frans. „Ieder woord wat hij zegt zal eruit worden gelicht en kan een rol spelen bij een mogelijke eis tot schadevergoeding. Zo’n verhoor wil je alleen maar doen in je moedertaal.” Volgens Olden is een verhoor in België ook mogelijk volgens de Europese regels.

Zijn tegenstrever, Hendrik Jan Bos, vindt dit onzin. „Dan kan Votron ook bij mij op de boerderij worden gehoord.” Bos vertegenwoordigt ondernemers die geld kwijtraakten tijdens de ondergang van Fortis. Votron wordt door hen, net als voormalig financieel directeur George Mittler en ex-president-commissaris Maurice Lippens, verantwoordelijk gehouden omdat zij de situatie bij Fortis te rooskleuring voorstelden. Ook Lippens en Mittler zullen niet komen tijdens de geplande verhoren in juni.

De rechter in Utrecht doet volgende week uitspraak. Hij kan de drie weer sommeren, maar heeft geen sanctiemogelijkheden als zij hem negeren. Ook in België zijn ze nog niet klaar met Fortis. Gisteren werd huiszoeking verricht bij oud-topman Filip Dierckx.