Flying Lotus

Cosmogramma

cd beats

*****

Flying Lotus is volgens BBC-radiopresentator Mary Anne Hobbs de Jimi Hendrix van de beatgeneratie. Inderdaad, qua virtuositeit, originaliteit en beheersing van zijn instrument is hij op dit moment onovertroffen.

Flying Lotus (Steve Ellison) brak twee jaar geleden door met zijn tweede album Los Angeles . Daarmee liet hij zien wat voor opwindende nieuwe wegen hiphop kan inslaan door experimentele beats te combineren met jazz en soul.

Op zijn nieuwe album Cosmogramma doet hij daar nog een behoorlijk schepje bovenop. Als Los Angeles de weerslag is van het leven in de grote stad, dan is Cosmogramma het equivalent van een trip door het universum: onvoorspelbaar, spiritueel en meeslepend. Opnieuw komt een adembenemende hoeveelheid stijlen voorbij. Schijnbaar moeiteloos mixt hij freejazz, psychedelica en elektronica tot een geheel eigen geluidstaal. De freejazz van zijn tante Alice Coltrane voert de boventoon; Flying Lotus heeft gezegd dat het album een ode aan haar is. De harp speelt een prominente rol, met hemels getokkel over de kubistische beats en schokkerige ritmes.Cosmogramma is niet makkelijk te behappen, maar wie bereid is de trip uit te zitten heeft een louterende luisterervaring gehad.

    • Toon Beemsterboer