Felle reacties op beschuldigingen van Landis

Lance Armstrong ontkent de dopingbeschuldigingen van voormalig ploeggenoot Floyd Landis. Ook andere betrokkenen stellen de geloofwaardigheid van Landis ter discussie.

Cyclist's Lance Armstrong is helped up after crashing during the fifth stage of the Tour of California cycling race in the outskirts of Visalia, Calif., Thursday, May 20, 2010. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Vlak voor de start van de vijfde etappe van de Ronde van Californië heeft Lance Armstrong gisteren scherp afstand genomen van zijn voormalig ploeggenoot Floyd Landis, die de recordwinnaar van de Tour de France een dag eerder beschuldigde van dopingpraktijken. „Bullshit”, reageerde Armstrong voor de vele televisiecamera’s. „Het is zijn woord tegen ons woord. Ik verkies ons woord. We hebben niets te verbergen. De specifieke beschuldigingen zijn het niet waard om erop in te gaan. Ik ben even verbijsterd als iedereen.”

Armstrong (38) kwam vlak na de start van de etappe in Visalia ten val en moest opgeven met verwondingen aan elleboog en gezicht. Zijn Tourvoorbereiding lijkt niet in gevaar. Maar de door de Slowaak Peter Sagan gewonnen rit werd geheel overschaduwd door de bekentenissen van Landis, die een dag eerder aan tv-zender ESPN dopegebruik toegaf en in e-mails ernstige beschuldigingen uitte tegen Armstrong, ploegleider Johan Bruyneel, voormalig voorzitter van de internationale wielerunie Hein Verbruggen, Phonak-directeur Andy Rihs (nu eigenaar van de BMC-ploeg) en zijn oud-ploeggenoten Levi Leipheimer, George Hincapie en David Zabriskie.

Landis (34) raakte in 2006 zijn Tourzege kwijt nadat hij positief werd bevonden op testosteron. Nadat hij vier jaar lang vergeefs zijn onschuld probeerde aan te tonen, geeft hij nu plotseling toe jarenlang epo, groeihormonen, bloedtransfusies, testosteron en insuline te hebben gebruikt. Ploegleider Bruyneel en kopman Armstrong, met wie hij vanaf 2002 bij US Postal uitkwam, zouden hem wegwijs hebben gemaakt bij de dopingpraktijken. Bloed van Landis, Armstrong en Hincapie zou zijn opgeslagen in de koelkast van het appartement van Armstrong in Girona. Alle renners van US Postal zouden tijdens een etappekoers in 2004 bloedtransfusies hebben ondergaan in de ploegbus.

In zijn e-mails aan de Amerikaanse bond en de internationale wielerunie (UCI) beweert Landis verder dat voormalig UCI-voorzitter Verbruggen in 2001 na betalingen van Armstrong en Bruyneel een positieve epotest van Armstrong geheim heeft gehouden uit de Ronde van Zwitserland van dat jaar . Verbruggen: „De grootst mogelijk onzin van een geboren leugenaar. Ik weet één ding heel zeker: Lance Armstrong is nooit op epogebruik betrapt. En hij is één keer bij de UCI geweest, om het World Cycling Centre te bezoeken. Maar dat kan nooit in 2001 geweest zijn, want toen stond dit centrum nog in de steigers.”

Vanuit de Ronde van Californië verwierpen ook andere betrokkenen de beschuldigingen van Landis. De Amerikaan, die na zijn schorsing voor het kleine Ouch rijdt, stelt dat zijn toenmalige ploeg Phonak in 2006 op de hoogte was van de dopingpraktijken en er zelfs voor betaalde. „Ik geef geen commentaar op leugens”, zei John Lelangue, destijds ploegleider van Phonak en nu van de Amerikaanse BMC-ploeg van wereldkampioen Cadel Evans. Ook oud-ploeggenoten van Landis bij US Postal – Hincapie, Leipheimer en Zabriskie – ontkenden de dopebeschuldigingen. „Floyd heeft last van demonen”, zei Garmin-ploegleider Jonathan Vaughters namens zijn kopman Zabriskie.

„Een zielig verhaal”, noemt RadioShack-ploegleider Bruyneel de beschuldigingen van Landis vanmorgen in zijn column in De Telegraaf. „Nooit heb ik iets in de richting van doping gezocht of gedaan.” Net als Armstrong en Verbruggen stelt Bruyneel dat Landis al jaren heeft gedreigd zijn beschuldigingen openbaar te maken. „Meerdere malen heeft Landis ons bestookt, vooral omdat hij opnieuw geld wilde hebben. In eerste instantie was het nog behoorlijk vriendelijk, maar ze kregen een steeds vijandiger karakter. Hij zit helemaal aan de grond en probeerde een manier te vinden om er weer bovenop te komen.”

Landis, die begin deze maand nog tegen Armstrong reed in de Tour of Gila, kende na zijn schorsing in 2006 veel tegenslag. Zijn schoonvader, tevens een goede vriend, pleegde zelfmoord, hij verloor ongeveer twee miljoen dollar aan proceskosten en zag zijn huwelijk stuk lopen. Begin dit seizoen ketste een overgang af van Ouch naar RadioShack. „Zijn geloofwaardigheid is nul”, stelde UCI-voorzitter Pat McQuaid gisteren. „Hij wil wraak nemen, dat is duidelijk.”

Toch staan de beschuldigingen van Landis niet op zichzelf. De afgelopen jaren raakte een groot aantal oud-ploeggenoten en concurrenten van Armstrong betrokken bij dopingaffaires. De zevenvoudig Tourwinnaar werd zelf in 2005 beschuldigd van epogebruik in 1999 maar vrijgepleit omdat niet de juiste procedure was gevolgd. De onderzoeksjournalisten David Walsh en Pierre Ballester onthulden vorig jaar in hun boek Vuil spel dat Armstrong in 2000 een bijdrage van minimaal 100.000 euro overmaakte aan de UCI.

    • Maarten Scholten