...en hierom iseen ex-verslaafde voor een streng drugsverbod

Het is onzin dat criminelen onder de indruk zullen zijn van drugsregulering.

En laten we niet doen alsof drugsgebruik iets onschuldigs is. De problemen zijn groot.

In 1996 schreef de Franse senator Masson – doelend op Nederland – dat Europa het zich niet kon veroorloven ‘een narcostaat’ op zijn grondgebied te dulden. Premier Kok en andere Nederlandse politici reageerden verontwaardigd. Toch zat en zit er een kern van waarheid in de opmerking van Masson. De fiscus haalt jaarlijks zo’n 400 miljoen euro aan belastingen op bij de 700 coffeeshops in Nederland. Ook het drugstoerisme levert aardig wat op. Het meeste geld verdient ‘narcostaat Nederland’ aan de export van supersterke nederwiet: circa 2,2 miljard euro per jaar.

Nu pleit Bolkestein c.s. ervoor (nrc.next, 19 mei) dat de overheid toeziet op productie en verkoop voor de binnenlandse markt van drugs als cannabis, cocaïne, ecstasy en heroïne. In Bolkesteins ‘brave new world’ levert dit meer geld, meer veiligheid en een betere volksgezondheid op. Kloppen die beweringen? Driemaal nee.

1Het effect van het reguleren van de markt op de georganiseerde misdaad zal minimaal zijn. Bolkestein spreekt uitsluitend over de bevoorrading van de Nederlandse markt, maar volgens politieonderzoek is 80 à 90 procent van de Nederlandse hennepteelt bestemd voor export. Criminelen zullen in de door de Nederlandse overheid gecertificeerde drugs van topkwaliteit lucratieve handel zien. Veel belastinggeld – door te sluizen naar bestuur, politie en justitie – zal nodig zijn om te voorkomen dat dit doldrieste experiment ontspoort.

2Het drugsverbod streng handhaven leidt juist wel tot lager gebruik. Als de overheid zelf zou toezien op productie en verkoop van drugs, denken jongeren dat drugs onmogelijk heel slecht voor je kunnen zijn. In „repressieve landen” zou het drugsgebruik volgens Bolkestein een stuk hoger liggen dan bij ons. In de landen die vervolgens genoemd worden – Engeland, Frankrijk, de VS – wordt de facto echter al vaak een gedoogbeleid gevoerd. In een land als Zweden dat drugs streng verboden heeft, zien we echter het laagste drugsgebruik van de hele Europese Unie.

3Het heilzame effect van regulering op de volksgezondheid is zeer twijfelachtig. Bolkestein stelt dat alcohol en sigaretten veel grotere schade toebrengen aan de volksgezondheid dan drugs. Deze manier van denken, waarin drugsgebruik als iets relatief onschuldigs wordt voorgesteld, heeft ertoe bijgedragen dat veel Nederlandse jongeren makkelijk met drugs beginnen. Velen komen daardoor in de problemen – sommigen blijvend.

Het wordt tijd dat we doorhebben dat cannabis geen ‘softdrug’ is, dat de jeugd niet hóéft te experimenteren met drugs en dat het gedoogbeleid niet iets is om trots op te zijn.

Yoram Stein is filosofiedocent, schrijver en ex-cannabisverslaafde. Van zijn hand verscheen onlangs ‘Stoppen met blowen: de mythen, de gevaren en je laatste joint’ .