Economie kort

Ex-top van Fortis weigert voor rechter te verschijnen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Hij moet komen, zegt de Nederlandse rechter. Maar of de Belg Jean Paul Votron vandaag ook daadwerkelijk de Utrechtse rechtbank binnenloopt, is onzeker. De ex- topman van Fortis doet er alles aan om aan een verhoor in Nederland te ontsnappen. Hij is, samen met oud-financieel directeur George Mittler en de voormalige president-commissaris Maurice Lippens opgeroepen om te verschijnen in de rechtbank van Utrecht voor een getuigenverhoor. Zij werden opgeroepen omdat toenmalige Fortis-aandeelhouders eisen dat zij hun verhaal doen over de gang van zaken rond de ondergang van het bedrijf. De voormalige Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar was één van de drie banken die ABN Amro opkochten. De hoge overnameprijs was, samen met de kredietcrisis, een belangrijke reden dat Fortis ten onder ging. De drie probeerden via een beroepszaak bij het gerechtshof al te voorkomen dat Votron vandaag, en de andere twee in juni, moeten verschijnen. Zij willen in België gehoord worden, door een Belgische rechter en in het Frans. Opmerkelijk, aangezien met name Votron uitstekend Nederlands spreekt.

Dubai World bereikt schuldenakkoord

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Investeringsmaatschappij Dubai World heeft een akkoord bereikt met een comité van belangrijkste schuldeisers over herstructurering van een schuld van 23,5 miljard dollar (19 miljard euro). „Wij zijn tevreden dat wij in beginsel de steun hebben van het comité”, aldus Aidan Birkett, een Britse consultant en partner van adviesbureau Deloitte die door Dubai is ingehuurd om de miljardenschuld te herstructureren. Vorig jaar maakte Dubai bekend dat de investeringsmaatschappij een schuld van 59 miljard dollar niet tijdig kon aflossen. Dit zorgde voor grote ophef bij investeerders en op financiële markten. Sinds maart is Dubai World, dat direct onder controle staat van heerser Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, in overleg met de belangrijkste schuldeisers. Nu hebben Dubai World en de schuldeisers besloten dat de overheid van Dubai 10 miljard dollar aan obligaties van projectontwikkelaar Nakheel opkoopt. Nakheel is een dochterbedrijf van Dubai World en bekend van de palmeilanden. Dubai koopt de obligaties met de miljardeninjectie die het ontving van buuremiraat Abu Dhabi.

Overheid hervormt Britse bankensector

LONDEN. De nieuwe regering in Groot-Brittannië heeft gisteren de plannen bekendgemaakt om de bankensector te hervormen. Daarbij wil de combinatie van Conservatieven en Liberaal-Democraten een bankbelasting invoeren en de bonuscultuur in de financiële sector aanpakken. Daarnaast gaat een onafhankelijke commissie de mogelijkheden onderzoeken om het zakenbankieren af te splitsen van het consumentenbankieren. Verder kondigde de nieuwe coalitie een gedeeltelijke privatisering aan van het nationale postbedrijf Royal Mail. Het is nog onbekend welk deel van het bedrijf „een injectie van privékapitaal” krijgt, zoals de regeringsverklaring vermeldt. Het netwerk van postkantoren blijft in ieder geval in bezit van de overheid. De postkantoren krijgen waarschijnlijk meer mogelijkheden tot dienstverlening. Ideeën over een gedeeltelijke privatisering van Royal Mail zijn al jaren in omloop, maar binnen de vorige Labour-regeringen bestond daar veel verzet tegen. (ANP)