De verliezer krijgt de schuld

Je hebt voetballende ploegen en niet-voetballende ploegen. Dat klinkt raar, want je zou zeggen dat elk voetbalteam voetbalt. Toch is dat niet zo. Onder voetballen wordt in dit verband verstaan: door middel van passeeracties en combinaties proberen vlot bij het vijandelijke doel te komen. Bayern München zou je aldus een voetballende ploeg kunnen noemen.

De tegenstander van morgenavond in de finale van de Champions League, Inter Milaan, is een niet-voetballende ploeg. Spelen beide teams zoals de laatste tijd gebruikelijk is, dan wordt het een botsing tussen twee stijlen, tussen wel en niet voetballen.

Voetballende teams worden snel sympathiek gevonden en dat is terecht. De niet-voetballende ploeg profiteert als het ware van de pogingen die het andere team doet om wel te voetballen. Zouden beide ploegen niet-voetballen, dan hou je bijna niets over.

Het enige wat resteert is de spanning bij de fans die willen dat hun favoriete elftal wint. In de Italiaanse competitie spelen vaak twee niet-voetballende ploegen en dan zie je een hoop spelers achter elkaar aan rennen en dus weinig voetbal.

De neutrale toeschouwer heeft daar niets te zoeken. Om diezelfde reden zitten de stadions in Nederland, ondanks het soms lage peil, steeds weer vol. Hier wordt gevoetbald.

Overwint het voetbal het niet-voetbal? Iedereen is blij. Interessant wordt het als het niet-voetbal wint. Dat zagen we na afloop van FC Barcelona-Inter Milaan. Commentatoren en analisten die maandenlang het supervoetbal van Barcelona hadden bewierookt, prezen nu Inter.

Barcelona was eigenlijk maar een onevenwichtig ploegje. De coach van Inter had het slim gespeeld. Inter had vanuit haar verdedigende stellingen knap gebruik gemaakt van de fouten van Barcelona. Sterk collectief, Internazionale, een terechte winnaar.

Psychologen noemen dat ‘blaming the victim’. Door het slachtoffer de schuld te geven, zuivert de dader zijn geweten. Omstanders doen dat ook. De dader verdedigen biedt namelijk meer geestelijk comfort dan medeleven tonen met de loser die uitgeteld op de grond ligt.

Verkrachte vrouwen hebben het er zelf naar gemaakt. De moslims op de Balkan waren ook niet van die doetjes en de joden hadden voor de oorlog niet zo graag op de eerste rij moeten zitten. Dat werk.

Wint Inter Milaan morgenavond in Madrid op net zo’n abjecte manier als drie weken geleden in Barcelona, dan verdient het elftal hoon, geen lof. Gewoon de rug recht houden en woorden van compassie spreken van Bayern München, het team dat voetballend ten onder ging. Het elftal dat de bal wilde hebben om iets te ondernemen, om, met alle risico’s van dien, iets moois tot stand te brengen. En dat verloor, helaas. Bayern zou het slachtoffer zijn en Inter de dader. De laffe dader die niet voetbalde.

    • Auke Kok