boekberichten

Matt Harvey is toernooi-dichter tijdens Wimbledon

De directie van het Britse tennistoernooi Wimbledon, dit jaar van 21 juni tot 4 juli, heeft Matt Harvey aangesteld als ‘toernooidichter’. Harvey, die volgens zijn functieomschrijving ‘het parfum van ’s werelds belangrijkste toernooi (moet) vatten’, werkt onder meer mee aan het BBC-programma Saturday Night Live. Hij zal elke competitiedag een gedicht schrijven en dat online publiceren op blog, Twitter en Facebook. Harvey dichtte al eerder over de Britse tennisser Andy Murray. Nu zal hij zich laten inspireren door alle mogelijke Wimbledononderwerpen, van ballenjongens en tennisrackets tot de traditionele aardbeien met slagroom. Hij zal zijn gedichten voordragen aan de mensen die aanschuiven in de wachtrijen.

J.G. Farrell wint Man Booker Prize van 1970

De roman Troubles van J.G. Farrell is veertig jaar na zijn verschijning via een webverkiezing verkozen tot winnaar van de Lost Man Booker Prize. In 1971 werd besloten om de belangrijke literaire prijs te beperken tot het jaar van verschijning, waardoor boeken uit 1970 nooit een kans de Booker Prize te winnen. Troubles speelt zich af in een hotel in Ierland in 1919, in een sfeer van verval en dreiging. Het maakt deel uit van een trilogie waarvan het slot, The Siege of Krishnapur, de Booker Prize won in 1973. Schrijver J.G. Farrell overleed in 1979.

Financiële steun voor weduwe Larsson

Fans van het oeuvre van de Zweedse succesauteur Stieg Larsson doen er alles aan om het onvoltooide vierde deel van de Millennium-reeks te laten verschijnen. Ze hebben hiertoe nu een website voor Larssons ‘weduwe’ Eva Gabrielsson gemaakt waarop (financiële) steun kan worden gegeven. Het manuscript van het vierde deel is inzet van een langdurig juridisch conflict tussen Gabrielsson en Larssons wettige erfgenamen, zijn vader Erland en broer Joakim. Deel 4 van de Millennium-reeks bevindt zich op de laptop van Gabrielsson, die 32 jaar lang de partner was van de in november 2004 overleden Larsson. Zij wil het niet laten uitgeven voor ze de rechten op het gehele oeuvre van Larsson heeft verworven. Tot nu toe hebben fans via SupportEva.com 10.000 euro bijeengebracht.

F. Starik stadsdichter van Amsterdam

De Nederlandse dichter F. Starik (1958) wordt de volgende twee jaar de nieuwe stadsdichter van Amsterdam, zo meldt Het Parool. Hij volgt Mustafa Stitou op en is daarmee de vierde stadsdichter van het stadsdeel Amsterdam-Centrum. De dichter, wiens echte naam Frank von der Mohlen luidt, is afkomstig uit Amsterdam-West, maar werd geboren in Apeldoorn. Hij debuteerde in 1987 met de bundel Nepvuur en maakte ook naam als romancier, zanger en kunstenaar. Vorig jaar ontving Starik de Amsterdamprijs voor de Kunst 2009, waarbij hij toen omschreven werd als „de burgemeester van de achterkant van Amsterdam.” Zijn eerste publieke optreden zal tijdens de Uitmarkt in augustus zijn.

Brontë-verfilmingen weer populair

Na de reeks Jane Austen-verfilmingen richt Hollywood zich stilaan weer op het oeuvre van de drie schrijvende zussen Brontë, zo meldt USA Today. Een nieuwe film op basis van Jane Eyre van Charlotte Brontë is in de maak, net als een film naar Wuthering Heights van Emily Brontë. De rol van Jane Eyre zal worden vertolkt door de Australische actrice Mia Wasikowska, bekend van Alice in Wonderland, terwijl de Ierse acteur Michael Fassbender de rol van Rochester voor zijn rekening neemt. Regisseur Charles Sturridge is ondertussen nog steeds bezig aan de biopic Brontë, gebaseerd op het leven van de drie schrijvende zussen.

Wachten op opmars van de e-reader

De opmars van de e-reader wordt al een aantal jaar voorspeld maar zet nog niet echt door. Toch zou volgens een onderzoek van de Boston Consulting Group de verkoop ervan nu echt binnen afzienbare tijd explosief kunnen groeien. Uit een onderzoek onder 13.000 lezers blijkt dat 49 procent verwacht er binnen drie jaar een in huis te hebben, bericht thebigmoney.com. Duurder dan 200 euro mag het ding niet zijn, je moet er ook kranten en e-mail op kunnen lezen, en men wil niet gebonden zijn aan één winkel. Zo ver is het nog niet: voor Apples iPad en voor Amazons Kindle kun je alleen op de respectievelijke websites terecht.

Zie ook nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl