Bacterie leeft met kunst-DNA

In het lab van de bioloog Craig Venter leven sinds kort bacteriën waarvan het DNA volledig door mensen is gemaakt. Het is geen verzonnen DNA, maar een nauwkeurige kopie van bestaand bacterie-DNA. Ook is het geen synthetisch leven, want alleen het DNA is mensenwerk; de complexe celmachinerie om het DNA heen is van een bestaande bacterie. De ‘nieuwe’ bacterie kan zich gewoon delen op de natuurlijke manier en is niet te onderscheiden van andere bacteriën – op een paar expres toegevoegde ‘DNA-watermerken’ na. Het technische hoogstandje is vandaag gepubliceerd door Science en biedt vooralsnog vooral veel mogelijkheden tot verder onderzoek. Al eerder waren wetenschappers er in geslaagd het genoom van een bacterie gen voor gen te synthetiseren, en ook is al vaker het genoom van de ene bacterie in een andere geplaatst. Nu zijn deze twee technieken gecombineerd. Het bacterie genoom bevatte ruim 1 miljoen baseparen. (NRC)