Aangifte tegen top corporatie

De Amsterdamse woningcorporatie De Key heeft aangifte bij justitie gedaan tegen haar voormalig bestuurder en de voormalig directeur van haar projectontwikkelaar De Principaal. Beiden zullen tevens worden ontslagen, heeft De Key vanochtend bekendgemaakt.

De woningcorporatie is de derde corporatie in anderhalf jaar die de hulp van justitie inroept. Eerder deed de corporatie SGBB in Hoofddorp aangifte wegens malversaties, waarna deze week vijf verdachten, onder wie de ex-bestuurder en een ex-medewerker, werden aangehouden. Corporatie Rochdale in Amsterdam overhandigde haar complete dossier met dubieuze transacties van de voormalige bestuurder aan justitie.

De zaak bij De Key draait om grondaankopen in Zeewolde. De commissarissen zeggen dat ze zijn misleid dan wel onvoldoende informatie hebben gekregen. Ex-wethouder (Amsterdam) en ex-bankbestuurder Frank de Grave (DSB) werd begin dit jaar president-commissaris.

De Key wilde vanochtend geen vragen beantwoorden.

In de gewraakte transacties spelen twee verliesposten een hoofdrol. In het boekjaar 2008 heeft De Key ongeveer 30 miljoen euro afgeboekt op de waarde van grond, onder meer in Zeewolde. Verder was een oud-collega van een van de directeuren bemiddelaar bij de grondaankopen, aldus De Key, en verdiende hij daarmee 3,2 miljoen euro, zoals Het Financieele Dagblad eerder berichtte. De Key voelt zich benadeeld voor dit bedrag.

Een van de bestuurders kondigde eind vorig jaar in overleg met de commissarissen zijn aftreden aan. Dat kwam toen onverwachts.