Woede en verbazing Iran over nieuwe sancties

In Iran hebben analisten en experts verbaasd en boos gereageerd op de aangekondigde nieuwe sancties. De VS kondigden dinsdag aan dat de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad het eens zijn over nieuwe sancties tegen de islamitische republiek. De mededeling kwam een dag nadat Iraanse, Braziliaanse en Turkse leiders juist een compromis over het controversiële Iraanse nucleaire programma hadden gesloten.

„Het is alsof de Verenigde Staten aan Brazilië en Turkije een klap in het gezicht geven en hen vervolgens ook nog eens bespugen”, zei Mohammad Marandi, het hoofd van de afdeling Noord-Amerikaanse studies aan de Universiteit van Teheran. Hij voorspelde „ongekende woede” in Iran en zei dat de neergaande spiraal in de relatie tussen Iran en het Westen nu moeilijk te stoppen is. „Dit zou binnen een paar maanden tot een militair conflict kunnen leiden. Er was het begin van een oplossing, nu zullen alle partijen zich dieper ingraven”, zei Marandi.

De nieuwe sancties zijn vooral gericht tegen de Revolutionaire Garde en Iraanse banken. De Verenigde Staten gaan ervan uit dat ze een meerderheid in de Veiligheidsraad krijgen voor de resolutie, maar geen unanieme. Turkije en Brazilië, beide niet-permanente leden van de Veiligheidsraad, hebben gezegd de noodzaak van sancties niet in te zien. De stemming wordt niet voor volgende maand verwacht.

De chef van het Iraanse nucleaire programma, Ali Akbar Salehi, zei dat de grote mogendheden „zichzelf in diskrediet brengen” door aan sancties te blijven werken ondanks het akkoord. „De kwestie van sancties is een gepasseerd station”, zei hij.

Om internationaal vertrouwen te winnen ging Iran er maandag na bemiddeling van Brazilië en Turkije mee akkoord het grootste deel van zijn voorraad laag verrijkt uranium naar Turkije te sturen. Op zijn beurt zou het dan nucleaire brandstof voor de onderzoeksreactor in Teheran ontvangen. De reactor produceert medische isotopen.

    • Thomas Erdbrink