Wetenschap kort

Vruchtbare muizen geboren uit prille opgeweekte eicellen

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Eierstokken kunnen veel meer bevruchtbare eicellen opleveren dan gebruikelijk. Het betekent dat vrouwen die bijvoorbeeld al kort na hun dertigste onvruchtbaar worden omdat de voorraad eicellen in hun eierstokken is uitgeput, in de toekomst wellicht toch nog kinderen kunnen krijgen. Dat schrijven Chinese, Japanse en Amerikaanse vruchtbaarheidsdeskundigen in een deze week online gepubliceerd artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Zij wisten eicellen in het primitiefste stadium van hun ontwikkeling massaal te laten rijpen. Dat deden ze door de muizen twee chemische stoffen toe te dienen. De onderzoekers denken dat hun methode ook bruikbaar is voor het behoud van bedreigde diersoorten. Of bij economisch belangrijke dieren. Meisjesbaby’s worden geboren met ongeveer twee miljoen onrijpe, ‘slapende’ eicellen in hun eierstokken. Bij de eerste menstruatie zijn er daar nog 400.000 van over. Elke maand ontwaken er daarna ongeveer 2.000 uit hun ‘slapende’ toestand. Eén, soms twee rijpen dan maandelijks tot een rijpe cel. In een experiment met muizen verkregen de onderzoekers genoeg rijpe eicellen voor 118 embryo’s, waar uiteindelijk, bij draagmoedermuizen, 20 jongen uit werden geboren. Die werden gezond volwassen en waren zelf weer vruchtbaar.

Geen hersentumor door mobiel bellen

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Veelvuldig gebruik van een mobieltje blijkt de kans op een hersentumor niet te vergroten. De grootste studie tot dusver heeft geen statistisch overtuigend verband tussen bellen en kanker gevonden. Dit bericht deze week de International Journal of Epidemiology. Voor de ‘Interphone-studie’ is het belgedrag van mensen in dertien landen onderzocht. Vijfduizend patiënten die tussen 2000 en 2004 een hersentumor kregen, werden vergeleken met evenveel gezonde mensen uit dezelfde omgeving. Alleen mensen tussen 30 en 59 jaar deden mee. Er is weinig bijzonders ontdekt.