Wat blijkt: Nederlanders houden van huisdier en landschap

„Nederlanders maken opvallend veel foto’s van zonsondergangen, vergezichten en huisdieren”, zegt Erik Schilp, algemeen directeur van het Nationaal Historisch Museum (NHM). „Het is duidelijk dat mensen trots zijn op hun eigen land. Nederlanders vinden vooral de dingen die dicht bij huis liggen belangrijk.”

Vandaag gaat de eerste tentoonstelling van het NHM – het toekomstige museum voor de Nederlandse geschiedenis dat in Arnhem zal worden gebouwd – van start. Voor het project Nieuwe Groeten Uit... riepen NHM-directeuren Erik Schilp en Valentijn Byvanck, Foam Fotografiemuseum Amsterdam en het ANP Historisch Archief het publiek op om nieuwe beelden voor Nederland in te sturen. „In totaal kwamen er bijna achtduizend foto’s binnen”, zegt Schilp. „Maar er staan niet alleen bloembollenvelden op. Een deel van de foto’s gaat ook over de Nederlandse regelzucht en de multiculturele samenleving. Over het algemeen zijn dat geen kritische beelden.”

Een deel van de foto’s zal, via een wandelroute, op verschillende locaties in Arnhem – waaronder buitenmuren, restaurants, winkels en etalageruimtes – te zien zijn. Daarnaast kunnen bezoekers in het Koetshuis op een multimedia-installatie zelf een ansichtkaart samenstellen. Volgens Schilp markeert dit project „het beginpunt van hoe Nederlanders kijken naar het Nederland van nu”. „Je kijkt altijd vanuit heden naar verleden. Wat we mensen duidelijk willen maken is dat alles wat je doet of vastlegt uiteindelijk geschiedenis wordt.”

Schilp wijst erop dat het NHM, als het eenmaal is gebouwd, niet alleen de Nederlandse staatsgeschiedenis wil gaan behandelen. „We zijn ook bezig met een project waarbij we de mondelinge geschiedenis van de Nederlanders vastleggen. Juist persoonlijke verhalen kunnen van grote historische waarde zijn.”

T/m 18 juli is een overzicht van de foto’s in het Koetshuis in Arnhem.

Meer foto’s en informatie op www.nrc/cultuurblog