Waakzaam na dreiging WK

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers naar Zuid-Afrika en in het bijzonder de bezoekers van de wedstrijden van het WK voetbal aan waakzaam te zijn in verband met terroristische dreiging. Het advies geldt ook voor bezoekers van andere evenementen rondom het Nederlands elftal in Zuid-Afrika. Het ministerie paste gisteren het reisadvies voor het land aan na berichtgeving over terreurplannen van een vermeende extremist van Al-Qaeda. De Saoediër Abdullah al-Qahtani, die onlangs is aangehouden en gevangen zit in Irak, zei in een interview met persbureau AP met vrienden te hebben gesproken over aanslagen op de voetbalploegen van Nederland en Denemarken in Zuid-Afrika. Qahtani wilde zo wraak nemen voor belediging van de profeet Mohammed. De KNVB ziet na het incident voorlopig nog geen aanleiding om de beveiliging rond Oranje te verscherpen. Buitenlandse Zaken raadt bezoekers aan de berichtgeving goed te blijven volgen en ter plaatste de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen. (NRC)

Meer over veiligheid in Z-A: p.14