Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Het Centraal Planbureau analyseerde de plannen van de politieke partijen op de gevolgen voor koopkracht, overheidstekort en werkgelegenheid.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Een reportage over het afscheid van SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies, die vandaag na 29 jaar Kamerlidmaatschap afscheid neemt van het Binnenhof.Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag vandaag. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen over de analyse door het CPB van de partijprogramma’s. Ook een reportage over het gebruik van geweld bij de uitzetting van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, en een verslag uit Bangkok. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten vanavond: documentairemaker Rob Hodselmans en Wilfried de Jong. Muziek van rapper Fresku en van Snow Patrol. Tafelheer is Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.21u.

Schrijvers op de veranda. De Nederlandse schrijfster en schilderes Charlotte Mutsaers (Mijnheer Donselaer zoekt een vrouw, Rachels rokje, Koetsier Herfst) praat met Rik Felderhof. Ned.2, 0.15-1.05u.

informatief

The Culture Show. In de eerste aflevering uit het nieuwe seizoen van het culturele magazine bericht Mark Kermode vanaf het filmfestival in Cannes. Artistiek directeur Brian Eno praat over het programma van het Brighton Festival dat tot 23 mei duurt, Miranda Sawyer bezoekt een repetitie van Simon Stephens’ nieuwe toneelstuk Marine Parade. Verder onder meer aandacht voor muzikant Seun Kuti, de jongste zoon van de Nigeriaanse muzikant en politiek activist Fela Kuti, bekend van zijn Afrobeat. BBC 2, 20.00-21.00u.

Bonjour Congo: Reis naar het hart van de duisternis. Derde deel van een zevendelige reeks over een reis van de Vlaamse historicus en journalist Rudi Vranckx door Congo, vijftig jaar na de onafhankelijkheid. Vanavond vaart hij over de Congorivier naar Kisangani, het vroegere Stanleyville, waar de geest van Patrice Lumumba nog altijd rondwaart.Canvas, 20.42-21.35u.

Slag bij Nieuwpoort. Kennisquiz over de vaderlandse geschiedenis en cultuur. De vragen zijn gerelateerd aan de canon van de Nederlandse geschiedenis. Presentatie: Frits Sissing. Ned.2, 20.50-21.30u.

De keuringsdienst van waarde: Asperge. Consumenten zijn er aan gewend dat de asperge seizoensgebonden is. Maar nu importeren supermarktbedrijven, die de asperge niet alleen in het voorjaar willen aanbieden, de groente uit Peru. Maar hoe vers is die? Een gesprek met aspergestekers. Ned.3, 20.25-21.00u.

Andere tijden: De tering overwonnen. Geschiedenismagazine. Honderd jaar geleden was tuberculose (tering) volksziekte nummer één. Een longaandoening die fataal kon zijn. Tot er met de komst van antibiotica (vanaf 1944) eindelijk een behandeling mogelijk werd. Even leek het in de jaren 50 of de ziekte kon worden uitgeroeid, maar tegenwoordig zijn er juist wereldwijd weer meer slachtoffers. Ned.2, 21.30-22.00u.

Holland Doc: De strijd om Johannesburg. Nederlandse documentaire uit 2009 van Juul Bovenberg. Filmmaker Rehad Desai volgt de grote opknapbeurt van de verpauperde buurten in het centrum van Johannesburg. Eerst is hij net zo enthousiast als het stadsbestuur en de jonge vastgoedondernemers, maar naarmate het proces vordert, plaatst hij steeds meer vraagtekens bij de intenties van de betrokkenen en het uiteindelijke resultaat. Dankzij, of ondanks het werk van goedbedoelende bestuurders en ondernemers, ziet de georganiseerde misdaad z’n kans schoon om onder het mom van steun aan de allerarmsten vooral de eigen zakken te vullen. Bij de voltooiing van het project bekijkt Desai wie de winnaars zijn en wie de verliezers. Ned.2, 22.55-23.50u.

Cannes Filmfestival 2010. Verslag van het festival door filmfan Daphne Bunskoek. Ze bericht uitgebreid over de rode loper, het filmaanbod in Cannes en praat met sterren, regisseurs en anderen uit de filmindustrie. Bunskoek is ook te volgen op haar weblog via cinema.nl. Ned.2, 23.50-0.15u.

sport

Voetbal: Champions League vrouwen: FFC Turbine Potsdam-Olympique Lyon. Rechtstreeks verslag van de finale in de Champions League (voorheen UEFA Cup) voor vrouwenteams in het Coliseum Alfonso Pérez in Madrid. ZDF, 20.15-22.45u.