Verbod op drugs afschaffen? Dan krijgen we meer junks

Afschaffen van drugsverbod leidt tot een lagere prijs en grotere beschikbaarheid. En dus tot meer ellende, schrijft Bram Bakker.

‘Het verbod op drugs kost miljarden: het leidt tot misdaad en is slecht voor de volksgezondheid. Hef het op.’ Deze aanhef zette de toon voor een interessant opiniestuk van Frits Bolkestein c.s. (Opiniepagina, 18 mei). Maar een en ander kwam in het stuk helaas niet aan de orde.

De door Bolkestein c.s. bepleite opheffing van het verbod op drugs zal namelijk leiden tot veel lagere prijzen en tot grotere beschikbaarheid van drugs. Een voorbeeld: cocaïne kost nu ongeveer 50 euro per gram. Om de door Bolkestein gesignaleerde misdaadproblemen te bestrijden, zal de prijs van de gereguleerde drugs moeten zakken naar 20 euro of minder. Anders blijft de illegale handel floreren. Bovendien zal, om diezelfde illegale handel te voorkomen, elke Nederlander moeten weten waar de drugs verkrijgbaar zijn.

Een lagere prijs voor drugs en een hogere verkrijgbaarheid hebben een desastreus effect. Dat merken professionals op de werkvloer nu al elke dag. Want zelfs nu, mét een verbod op drugs, zijn drugs de afgelopen jaren steeds gemakkelijker verkrijgbaar en goedkoper geworden. Dealers zijn de afgelopen jaren kwetsbare groepen als scholieren en psychiatrische patiënten actief gaan opzoeken. De winstmarges voor dealers zijn enorm: als drugs de helft van de oorspronkelijke vraagprijs opbrengen, zijn ze nog steeds lucratief. Een aantal van die desastreuze effecten van de lagere prijs en grotere beschikbaarheid op een rij:

1 Het aantal verslaafden neemt toe, en de verslavingen worden steeds ernstiger.

2 Steeds vaker is er ernstige comorbiditeit: naast de verslaving heeft iemand dan last van psychosen, ADHD, depressies of angststoornissen.

3 Jaren geleden dachten de meeste professionals nog dat af en toe een joint roken geen kwaad kon, inmiddels weten we uit onderzoek dat het gebruik van cannabis medeoorzaak kan zijn van ernstige, chronische hersenziekten als schizofrenie.

4 Dat grotere verkrijgbaarheid van drugs gevaarlijk is, kan worden aangetoond door te kijken naar het gebruik van GHB. Deze partydrug, die met instructies van het internet eenvoudig en goedkoop thuis kan worden gefabriceerd, zorgt voor grote gezondheidszorgproblemen. In oktober 2009 kregen we de eerste cliënt binnen in onze kliniek, inmiddels zijn het er meerdere per maand. Het afkicken van dit verslavende middel kan levensgevaarlijk zijn, en er komen steeds meer meldingen van jonge mensen die dit niet hebben overleefd.

Als het voorstel van Bolkestein c.s. zou worden gevolgd, zal het aantal verslaafden weldegelijk toenemen. De medische kosten van behandeling van verslaving en lichaamsgebreken die daar het gevolg van zijn (levercirrose, longkanker) liggen vermoedelijk in dezelfde orde van grootte als die van de drugsbestrijding.

Dr. Bram Bakker is psychiater, publicist en medisch directeur van een verslavingskliniek. Van de auteur verschijnt begin juni Zucht. Over verslaving van speen tot spuit.

Lees de volledige versie van dit stuk op nrc.nl/opinieblog

    • Bram Bakker