Van hitparade naar wethouderspost

In het gisteren voorgedragen college van Almere zit een bekende Nederlander. CDA-wethouder Berdien Steunenberg (52) dankt haar faam aan een eerdere carrière als dwarsfluitist. Onder de artiestennaam Berdien Stenberg stond ze in 1983 met Rondo Russo nummer één in de hitparade. Fluiten doet ze alleen nog vrijblijvend. „Voor de club van eenzame ouderen in het Concertgebouw én op de hockeyclub”, zegt ze lachend.

Het deuntje van Rondo Russo zit bij veel Almeerders in het geheugen gegrift, weet ze. „Ik ben er ook razend trots op, maar die hype heb ik nooit begrepen. Er is zo veel meer. Ik was een product dat werd vermarkt.” In de jaren negentig ging ze „uit idealistische overwegingen” de politiek in. „Ik ben nieuwsgierig naar wat gewone mensen bezighoudt.”

Steunenberg, kleindochter van een burgemeester van Urk, was in Almere twaalf jaar raadslid. Ze krijgt nu de portefeuille woon- en leefomgeving. Behalve de lijstverbinding CDA/CU zitten PvdA, VVD en D66 in het college. De PVV, grootste partij, zit in de oppositie.

Steunenberg stoort zich aan het clichébeeld van Almere: een slaapstad met treurige nieuwbouw en veel criminaliteit. Ze noemt het „volslagen onterechte vooroordelen”. De architectuur vindt ze origineel en de geweldscijfers zijn volgens haar lager dan elders. Ze roemt „het blauwgroene casco” rond de grootste groeigemeente van Nederland (188.000 inwoners). „Er is nergens zoveel water en natuur en saai is het helemaal niet. Almere bruist.”

Over het veiligheidsaspect zegt Steunenberg: „Iedereen wauwelt elkaar na. Almere bezet de 35ste plaats als het gaat om het percentage delicten”. Ze verwijst naar cijfers uit 2008. Er is wel ruimte voor verbetering, weet de nieuwe wethouder. „Een leuk muziekje – desnoods Rondo Russo – in een parkeergarage geeft de mensen al een veiliger gevoel.”

    • Jaap Bloembergen