Tsjaad weert rebellenleider

De leider van de belangrijkste rebellenbeweging in Darfur is gisteren de toegang ontzegd tot Tsjaad, het land waar de rebellen in het recente verleden juist actieve steun van kregen. Het Tsjadische besluit is een tegenslag voor de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM), die strijdt tegen de regering van Soedan.

Tsjadische luchthavenautoriteiten zetten gisteravond de leider van JEM, Khalil Ibrahim, op het vliegtuig terug naar Libië, waar hij vandaan was komen vliegen. Na een bijna twintig uur durend oponthoud vertrok Ibrahim naar Tripoli in een vliegtuig van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways. De gezagvoerder had in eerste instantie geweigerd Ibrahim mee te nemen omdat diens paspoort is afgepakt door de Tsjadische autoriteiten.

De Tsjadische regering heeft de weigering van Ibrahim uitgelegd als het logische gevolg van de recente toenadering tot Soedan. Beide landen beloofden in februari om niet langer rebellenbewegingen in elkaars buurland te zullen steunen. Tsjaad had jarenlang steun verleend aan JEM. JEM-aanvoerder Ibrahim, net als de Tsjadische president Idriss Déby van de Zaghawa-stam, mocht opereren vanuit Tsjaad. De toenadering tussen Tsjaad en Soedan hangt volgens waarnemers samen met de aanstaande verkiezingen in beide landen. In de aanloop naar die verkiezingen willen de beide regeringen de rust bewaren, en dus zouden ze zijn overeengekomen om in elk geval voorlopig af te zien van inmenging in hun buurland.

Een woordvoerder van JEM heeft de behandeling van Khalil Ibrahim door de Tsjadische autoriteiten veroordeeld. Volgens de woordvoerder wordt JEM onder druk gezet om recentelijk afgebroken vredesonderhandelingen met de regering van Soedan te hervatten. JEM tekende in februari een bestand met de regering, maar stapte daar begin deze maand uit nadat regeringstroepen een offensief zouden hebben gelanceerd in Darfur. (AFP, AP, Reuters)