Specialisten opnieuw 400 mln duurder

Medisch specialisten verdienen 400 miljoen euro meer aan een fout in hun declaratiesysteem dan eerder becijferd. VWS gaat daarom specialisten volgend jaar fors extra korten op hun inkomens.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. Gisteren zei minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in de Tweede Kamer dat de kostenoverschrijding van de specialisten vorig jaar niet uitkwam op 512 miljoen, maar op 700 miljoen euro. VWS zegt nu dat ook dit jaar de overschrijding „waarschijnlijk” 700 miljoen wordt. Dat is in 2009 en 2010 in totaal 400 miljoen euro. Specialisten verdienden door deze fout in het declaratiesysteem de afgelopen drie jaar 2 miljard euro te veel.

In 2007 werd een nieuw declaratiestelsel ingevoerd. Omdat veel gegevens over de tijd die specialisten nodig hadden voor behandelingen onbekend waren, werden te ruime schattingen (‘normtijden’) gemaakt. Specialisten kregen uren uitbetaald, terwijl ze die behandeling niet of sneller deden. Veel specialisten zagen hun inkomen verdubbelen of verdrievoudigen tot 6 of 7 ton.

Nadat Klink en de Orde van Medisch Specialisten er niet in slaagde de specialisten die het meest profiteerden, het geld te laten terugbetalen, besloot de minister dit jaar de inkomens van alle specialisten per 1 januari 2011 te korten met 18 procent. De woordvoerder van VWS zegt dat dit percentage na de nieuwe cijfers omhoog gaat. Mogelijk moeten medisch specialisten een kwart van hun inkomen inleveren. Klink onderzoekt of hij de 2 miljard euro kan terugvragen van de specialisten.

Zorgautoriteit NZa bestudeert of de korting eerlijker kan worden verdeeld, omdat degenen die weinig of niet van de fout hebben geprofiteerd, volgend jaar toch ongeveer een kwart van hun inkomen zouden moeten inleveren. Alleen vrij gevestigde specialisten ontvingen de extra inkomsten. Specialisten in vaste dienst, zoals in academische medische centra, krijgen een vast salaris. De Orde van Medisch Specialisten was niet bereikbaar voor een reactie.

Vanochtend maakte het CBS bekend dat de uitgaven voor zorg en welzijn vorig jaar 5,8 procent zijn gestegen tot 84 miljard euro.

    • Frits Baltesen