Presentator NOS weg om privérelatie

NOS-presentator Eva Jinek heeft zich teruggetrokken als presentator van het dagelijkse tv-programma Nieuwsuur, dat in september begint. De hoofdredacteur van het nieuwe programma, Carel Kuyl, acht het „onwenselijk” dat zij werkt als presentator omdat zij een privérelatie heeft met advocaat Bram Moszkowicz. Dat heeft Jinek laten weten in een persbericht dat de NOS gisteren heeft doen uitgaan. Eerder deze week werd bekend dat Jinek en Moszkowicz een verhouding hebben.

Nieuwsuur is een co-productie van de omroepen NOS en NPS. Een woordvoerder van de NOS benadrukt dat de NOS-redactie geen probleem heeft met de relatie. De bezwaren zijn afkomstig van Kuyl, en daarmee van de NPS. Volgens Kuyl tastte de relatie de onafhankelijkheid van Nieuwsuur aan.

Jinek zegt in haar verklaring dat er „daarnaast” op de redactie „onvoldoende draagvlak” lijkt te bestaan voor haar als presentator vanwege de relatie. „Mijn journalistieke integriteit en mijn professionaliteit staan niet ter discussie, maar onder die omstandigheden kan en wil ik niet werken.”

Jinek, tot voor kort nieuwslezer van het NOS Journaal, zal „binnenkort” terugkeren als presentator. Wie nu de collega-anchorman van Twan Huys bij Nieuwsuur wordt, is nog niet duidelijk. Hans Laroes, hoofdredacteur van NOS-Nieuws vindt het jammer dat Jinek Nieuwsuur niet zal versterken, maar is blij dat ze bij de NOS aan de slag blijft.