Pechstein woest op ISU na verklaring over dope

Claudia Pechstein heeft boos gereageerd op aantijgingen van de Internationale Schaatsunie (ISU) over het gebruik van doping door de schaatsster. De ISU liet dinsdag in een verklaring weten ervan overtuigd te zijn dat Pechstein terecht is geschorst.

Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst omdat de ISU uit haar biomedisch paspoort concludeerde dat zij een te hoog aantal reticulocyten (jonge bloedcellen) in haar bloed had, wat kan duiden op doping. Ondanks een felle tegencampagne wist Pechstein haar gelijk niet te halen. Mede daardoor miste ze ‘Vancouver’.

De ISU hekelt de „mediacampagnes tegen de ISU die zijn georganiseerd door mevrouw Pechstein”. De schaatsster claimt dat de bloedwaarden te maken hebben met de erfelijke ziekte spherocytose. Maar de ISU gelooft niet dat een bloedziekte de enige reden kan zijn voor de als afwijkend bestempelde bloedwaarden.

De ISU wijst op het „meer dan opvallende” verband tussen „hoge reticulocytenwaarden” en „onverwacht uitstekende prestaties” van Pechstein. Zo acht de ISU het onnatuurlijk dat Pechstein op 36-jarige leeftijd haar persoonlijk record brak op de 1.500 meter en dat ze vorig jaar Europees kampioen allround werd. „Haar verbeterde prestaties in de jaren 2007-2009, na een sportcarrière van twintig jaar, zijn in scherp contrast met de natuurlijke fysiologische consequenties van ouder worden.”

Verder wijst de ISU op het hoge aantal wijzigingen in haar ‘whereabouts’ voor het EK allround 2009. Ze veranderde twaalf keer van locatie. „Zulke veranderingen verhinderen of vernietigen de kans op een juiste timing van out-of-competitiontests en de ontdekking van epo.”

Volgens Pechstein probeert de ISU de indruk te wekken dat de schorsing is opgelegd wegens doping. „Ondanks alle medische bewijzen die voorhanden zijn”, zegt ze op haar website. „Dit is niet meer dan een bekentenis dat ze mij ten onrechte hebben geschorst. Het zijn schandelijke en valse verklaringen.”