Pakistan blokkeert Facebook

De Pakistaanse regering heeft de toegang geblokkeerd tot de sociale-netwerksite Facebook en totYouTube, waarop internetgebruikers videobeelden delen. Volgens de Pakistaanse Telecommunicatie-autoriteit publiceert YouTube „heiligschennend” materiaal. Gisteren gelastte een rechtbank dat Facebook werd gesloten wegens godslastering.

Steen des aanstoots op de netwerksite is de pagina Everybody draw Mohammed day!, waar lezers worden opgeroepen vandaag afbeeldingen van de profeet te plaatsen, uit protest tegen de bedreiging van de makers van de satirische cartoonserie South Park. Die hadden de profeet Mohammed afgebeeld in een berenpak. Afbeeldingen van de profeet zijn verboden binnen de islam. De Facebookpagina had vanmorgen bijna 80.000 fans.

De site is tot 31 mei geblokkeerd. Onduidelijk is tot wanneer YouTube afgeschermd blijft. Ook is onbekend welke beelden precies tot het verbod hebben geleid. Vandaag was ook de toegang tot de internetencyclopedie Wikipedia en de fotosite Flickr beperkt. De telecomautoriteit meldde ruim 450 sites te hebben afgeschermd, en heeft de makers van Facebook en YouTube uitgenodigd mee te werken aan een oplossing die „religieuze harmonie en respect garandeert”.

Facebook meldde vandaag dat bepaald materiaal „soms moet worden afgeschermd in specifieke landen”. Bezoekers weken uit naar Twitter om hun onvrede te uiten: „Een trieste en beschamende dag in de geschiedenis van Pakistan. Twijfelachtige besluiten in een zogeheten democratie”, schreef iemand. (AP, Reuters)