Oranje nog niet extra beveiligd

De voetbalbond KNVB ziet geen aanleiding de beveiliging rond het Nederlands elftal aan te scherpen. Dat zei een woordvoerster nadat een lid van het terreurnetwerk Al-Qaeda had verteld dat tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika – van 11 juni tot en met 11 juli – een aanslag op het Nederlands elftal en/of op Nederlandse voetbalsupporters was gepland.

„Terrorismebestrijding laten we over aan deskundigen”, aldus de KNVB-woordvoerster. „Wij zijn daarin volgend. Vooralsnog hebben we van het ministerie van Buitenlandse Zaken geen aanvullende instructies gekregen.”

Op de dag dat de selectie van het Nederlands elftal met vrouwen en kinderen op trainingskamp ging in Oostenrijk, werden Oranje en de supporters geconfronteerd met mogelijke terreuracties. Een vermoedelijk lid van Al-Qaeda sprak van het voornemen nadat hij was aangehouden in Irak.

Volgens de Iraakse autoriteiten betreft het de Saudiër Abdullah Azem Saleh al-Qahtani. Hij had ook het Deense elftal en Deense supporters in het vizier.

De Saudiër kwam volgens eigen zeggen in 2004 naar Irak om tegen de Amerikanen te vechten. Hij zou door Al-Qaeda zijn gerekruteerd. Hij zei tegen een journalist van het persbureau AP, dat hij met vrienden over een aanval had gesproken als wraakactie voor de belediging van de islamitische profeet Mohammed.

De terreurdreiging rond het Nederlands elftal in Zuid-Afrika komt voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding niet als een verrassing. Zijn woordvoerster wees er gisteren op dat dit beeld past in de recente veiligheidsanalyses. Die maken duidelijk dat Nederlandse belangen in het buitenland kwetsbaar zijn.

De politie van Zuid-Afrika garandeert de veiligheid van alle deelnemers én bezoekers aan het WK voetbal. Dat liet de verantwoordelijke minister, Fikile Mbalula, gisteren weten in een reactie op de arrestatie van de vermeende terrorist. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten wilden niet zeggen of ze op de hoogte waren van de dreigementen. (ANP)