'Olie via Golfstroom naar Florida, Cuba en oostkust VS'

Een uitloper van de olievlek in de Golf van Mexico heeft de Golfstroom bereikt, waardoor de olie zich mogelijk naar Florida, Cuba en de oostkust van de VS zal verspreiden. Inmiddels zijn grote hoeveelheden olie aangespoeld op de kusten van Louisiana, waardoor de visrijke, brakke wateren bedreigd worden.

Europese wetenschappers waarschuwen dat de olie binnen zes dagen Florida kan bereiken. De Golfstroom vervoert de olie vervolgens om Florida heen naar de Atlantische oceaan.

De onderzeese oliebron spuit naar schatting 795.000 liter olie per dag de Golf in, sinds het boorplatform Deepwater Horizon van oliemaatschappij BP op 20 april explodeerde. Elf medewerkers kwamen daarbij om het leven, twee dagen later zonk het platform. BP zegt dat het nu dagelijks 477.000 liter lekkende olie per dag opvangt.

Een „kleine portie” olie is aangetroffen in de Golfstroom, zo liet de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) weten. Cubaanse en Amerikaanse diplomaten voeren op „werkniveau” overleg over de oliedreiging voor de toeristische noordkust van Cuba. Fidel Castro heeft de ecologische ramp eerder omschreven als een bewijs voor de onderwerping van kapitalistische overheden aan grote bedrijven. Het gezonken boorplatform lag ongeveer 775 kilometer ten noordwesten van Cuba.

Wegens de olie in het moerasland van Louisiana is het visverbod uitgebreid tot een groter gebied. De wateren vormen een broedplaats voor garnalen, oesters, krabben en vis. Louisiana is de belangrijkste producent van zeevruchten in de VS. Een BP-directielid zei deze week dat het bedrijf 15 miljoen dollar (12,2 miljoen euro) claimgeld heeft uitbetaald aan benadeelde vissers.

Astronauten aan boord van het het internationale ruimtestation ISS vertelden dat ze de uitbreiding van de olievlek vanuit de ruimte konden zien. „Het ziet er erg eng uit”, liet de Russische kosmonaut Oleg Kotov weten in een videoboodschap.

De Amerikaanse president Obama wil een commissie in het leven roepen, die de oorzaak van het lek en het handelen van de industrie en de overheid onderzoekt. (AP, Reuters, BBC)