Nyfer: immigratie kost elk jaar 7,2 mld

De immigratie van niet-westerse allochtonen kost de Nederlandse samenleving 7,2 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit het rapport Budgettaire effecten van immigratie van niet-westerse allochtonen dat onderzoeksinstituut Nyfer gisteren heeft gepubliceerd. Het onderzoek is verricht in opdracht van de PVV. In april maakte Geert Wilders de voorlopige uitkomsten al in de media bekend, tot groot ongenoegen van de onderzoekers.

Nyfer is uitgegaan van een migratiesaldo van 25.000 niet-westerse allochtonen per jaar en hetzelfde aantal nakomelingen. Uit het rapport blijkt dat deze groep vaker gebruik maakt van collectieve voorzieningen en minder afdraagt aan belastingen en premies dan de gemiddelde Nederlander. Niet-westerse immigranten zijn vaker afhankelijk van de bijstand en doen vaker beroep op uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Hun oververtegenwoordiging in de criminaliteit zorgt ook voor extra kosten, stelt Nyfer. Daar staat tegenover dat immigranten minder gebruik maken van kinderopvang en hoger onderwijs en vaak een onvolledige AOW-uitkering hebben.

Wilders noemt de uitkomsten „schokkend”. In een reactie zegt hij dat de PVV verheugd is dat „de belastingbetaler eindelijk krijgt waar hij recht op heeft; inzicht in wat er met zijn geld gebeurt”.

De PVV schakelde Nyfer in nadat het kabinet een summier antwoord had gegeven op vragen van de PVV over de kosten en baten van niet-westerse immigranten.

Lees het rapport via nrc.nl/binnenland