Nederland kort

Vakbond personeel RET luidt noodklok over agressie in ov

ROTTERDAM. De Vakbond Onafhankelijk RET-personeel (VOR) heeft gisteren de noodklok geluid over agressie in het Rotterdamse openbaar vervoer. Volgens de bond wordt er al lange tijd veel gesproken over oplossingen, maar blijken de genomen maatregelen tot op heden onvoldoende. VOR stelt dat personeel van de Rotterdamse vervoerder RET sinds begin dit jaar bij de politie 73 keer aangifte van geweld heeft gedaan. Het incident waarbij zondag een groep jongeren personeel met de dood bedreigde en mishandelde, was aanleiding om burgemeester Ahmed Aboutaleb, de politieke partijen en de RET-directie een brandbrief te schrijven. „Wij hopen dat er niet net zolang gewacht zal worden totdat er dodelijke slachtoffers zullen vallen. Wij kunnen en mogen dit niet meer tolereren”, schrijft de bond. (ANP)

Minder nieuwe aanvragen AWBZ

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het aantal nieuwe aanvragen voor zorg betaald uit de AWBZ is in 2009 sterk gedaald. Dat is een gevolg van het kabinetsbesluit de toegang tot deze volksverzekering te beperken. Dat meldt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat aanvragen voor AWBZ-hulp beoordeelt. In 2009 liet het 158.000 nieuwe cliënten toe, 18 procent minder dan een jaar eerder. De Algemene wet bijzondere ziektekosten is een van de duurste sociale verzekeringen in Nederland. Om te bezuinigen op de circa 22 miljard euro die de regeling per jaar kost, is per 2009 gesneden in de vergoeding van begeleiding, onder anderen van lichtgehandicapten. Deze zogenoemde pakketmaatregel trof ook mensen die tot dan toe wel onder de AWBZ vielen.

Kamer akkoord met langere missie Bosnië

DEN HAAG. Nederlandse militairen blijven in elk geval tot maart volgend jaar actief in Bosnië-Herzegovina. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging er gisteren mee akkoord de bijdrage van maximaal 85 militairen aan de EU-vredesmissie tot dan te verlengen. Alleen de PVV stemde tegen, omdat het geen vertrouwen heeft in de goede bedoelingen van de leiders van Bosnië. Volgens demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) is de veiligheid in Bosnië-Herzegovina in de afgelopen jaren verbeterd, maar is de situatie nog wankel. (ANP)

Veenendaal: arrestatie voor overvallen

VEENENDAAL. De politie heeft meerdere mannen uit Veenendaal aangehouden in verband met de grove overvallen op drie plaatsgenoten in maart. Dat meldde de politie gisteren. Bij de berovingen in de buurt van fietstunnels bij het centrum van Veenendaal werden twee slachtoffers ontkleed, werd een van hen naakt op het spoor gelegd en belandde een ander met messteken in een ziekenhuis. De verdachten van de straatroven zijn 18 en 19 jaar oud. Om hoeveel personen het precies gaat, wil de politie nog niet zeggen. (ANP)