Nederland & Europa kort

Kroes: de digitale grenzen in Europa moeten verdwijnen

BRUSSEL. Europese burgers moeten over de grenzen heen gemakkelijker toegang krijgen tot diensten die online worden aangeboden. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) gisteren bij de presentatie van haar programma voor de komende jaren. Kroes wil de regelgeving op het gebied van auteursrechten aanpassen en de toegang tot snel internet verbeteren. (ANP)

EU sluit verdragen met Peru en Colombia

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Twee vrijhandelsverdragen en uitzicht op een derde. Dat is het resultaat van de ontmoeting tussen Europese en Latijns-Amerikaanse regeringsleiders, die deze week plaatsvond in Madrid. Gisteren zetten ze hun handtekeningen onder een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Colombia en Peru. Met Centraal-Amerika heeft de EU een associatieverdrag getekend dat behalve over vrijhandel ook gaat over politieke dialoog, mensenrechten en duurzame ontwikkeling.

Parlement krijgt meer geld voor assistenten

STRAATSBURG. Europarlementariërs hebben gisteren besloten hun budget voor assistenten te verhogen. Door 3.000 euro extra per maand kunnen ze volgend jaar ieder vier medewerkers aannemen in plaats van drie. Volgens het parlement zijn extra medewerkers nodig, omdat het na het nieuwe EU-verdrag meer macht heeft. Het extra personeel kost de EU 26 miljoen euro per jaar extra. (ANP)