Landis bekent jarenlange doping

Wielrenner Floyd Landis bekent alsnog dat hij jarenlang dope nam. Hij beschuldigt ook voormalig ploeggenoot Armstrong en ploegleider Bruyneel.

In een interview met de Amerikaanse televisiezender ESPN heeft wielrenner Floyd Landis gisteravond alsnog toegegeven dat hij tijdens het grootste deel van zijn carrière dope gebruikte. Ook beschuldigde hij zijn voormalig ploeggenoot en zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong en hun ploegleider Johan Bruyneel van dopingpraktijken. „Ik wil mijn geweten zuiveren”, verklaarde de 34-jarige Amerikaan, die in 2006 zijn Tourzege moest inleveren wegens een positieve dopingtest.

Landis leek de Ronde van Frankrijk destijds na een zware inzinking alsnog te winnen door een wonderbaarlijke wederopstanding in de laatste bergrit. Enkele dagen na de huldiging in Parijs werd hij positief bevonden op het gebruik van het verboden middel testosteron. Het geel ging naar nummer twee, de Spanjaard Oscar Pereiro. Landis werd voor twee jaar geschorst maar bleef ontkennen. Hij probeerde vergeefs zijn onschuld aan te tonen en maakte vorig jaar een rentree bij de bescheiden Ouch-ploeg. Dit seizoen ketste een overgang af naar RadioShack, de nieuwe ploeg van Armstrong en Bruyneel. In februari werd in Frankrijk een arrestatiebevel tegen Landis uitgevaardigd. Om zijn onschuld aan te tonen zou hij hebben geprobeerd in een computer van het Franse dopinglaboratorium in Châtenay-Malabry in te breken.

Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal stuurde Landis de afgelopen weken verschillende e-mails aan wielerbonden en sponsors waarin hij alsnog bekende dat hij vanaf 2002 systematisch dope gebruikte. Op 30 april schreef Landis aan Stephen Johnson, voorzitter van de Amerikaanse wielerbond, dat zijn ploegleider Bruyneel hem in 2002 en 2003 bij US Postal leerde hoe hij gebruik moest maken van testosteron, groeihormoon, bloedtransfusies en epo.

In dezelfde e-mail verklaart Landis dat zijn toenmalige ploeggenoot Armstrong hem leerde hoe hij met de verboden producten moest omgaan. „Hij en ik hadden tijdens trainingsritten lange gesprekken, waarin hij me de evolutie uitlegde van de testen om epo op te sporen en dat bloedtransfusies noodzakelijk waren vanwege een nieuwe test.”

Landis en Armstrong woonden in de betreffende periode beiden in het Spaanse Girona. Volgens Landis werd bij hem in 2003 bloed afgenomen in het appartement van Armstrong, dat hij later kon gebruiken in de Tour. Zijn zakjes bloed, en die van Armstrong en hun ploeggenoot George Hincapie, zouden zijn opgeslagen in de koelkast van Armstrong. De recordwinnaar van de Tour zou zijn ploeggenoot hebben gevraagd om bij zijn afwezigheid de temperatuur van de bloedzakjes in de gaten te houden.

In de mail van 30 april verklaart Landis ook dat hij bij zijn overstap van de ploeg van Armstrong naar het Zwitserse Phonak in 2006 zijn nieuwe ploegbaas Andy Rihs op de hoogte stelde van het gebruik van verboden middelen. De directeur van Sovana Holding AG, waaronder Phonak valt, ging volgens Landis akkoord om voor de dopingpraktijken te betalen. Maar na zijn positieve test in de Tour van 2006 werd de renner door Phonak op staande voet ontslagen.

Naast Bruyneel, Armstrong en Rihs (tegenwoordig eigenaar van de Amerikaanse BMC-ploeg van Cadel Evans) beschuldigt Landis ook zijn voormalige ploeggenoten Levi Leipheimer en David Zabriskie. Hij zou zijn landgenoten, die nu een hoofdrol spelen in de Ronde van Californië, tijdens een eerdere editie van de rittenkoers hebben geholpen bij het gebruik van het verboden eiwithormoon epo.

De Amerikaanse krant The New York Times meldt vandaag dat Landis de afgelopen maand samenwerkte met het Amerikaans antidopingagentschap Usada. Volgens de krant wordt de affaire onderzocht door Jeff Novitzky, eerder betrokken bij het onderzoek naar de geruchtmakende Balco-dopingaffaire rond onder anderen atlete Marion Jones en honkballer Barry Bonds.

„Ik wil geen onderdeel van het probleem meer zijn”, zei Landis gisteren op ESPN. „Het punt is bereikt dat de houdbaarheid van de dingen die ik weet verstrijkt of de komende maand al verstrijken. Als ik nu niets zeg, zou het zinloos zijn om ooit nog wat te zeggen.”

Volgens Philippe Maertens, woordvoerder van RadioShack, zullen Armstrong en Bruyneel nog vandaag, voor de start van de vijfde rit in de Ronde van Californië, reageren op de beschuldigingen van Landis. Armstrong (38) werd eerder beschuldigd van epogebruik in 1999, maar vrijgepleit omdat niet de juiste procedure was gevolgd.

    • Maarten Scholten