Kritiek op wet illegalen Arizona

De Amerikaanse president Barack Obama en de Mexicaanse president Felipe Calderón hebben gisteren in Washington gezamenlijk krachtig afstand genomen van een nieuwe, omstreden immigrantenwet in Arizona. Calderón waarschuwde dat Mexico de „criminalisering” van migratie niet zal tolereren.

De omstreden wet in Arizona maakt illegaal verblijf in de staat strafbaar. Ook geeft de wet politie de bevoegdheid van illegaliteit verdachte personen te vragen naar hun verblijfstatus. De wet wordt 29 juli van kracht, maar wordt van verschillende zijden juridisch aangevochten.

Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de wet discriminatie van Hispanics in de hand werkt. Arizona telt 6,5 miljoen inwoners, van wie circa twee miljoen Hispanics. Daarnaast wonen in de grensstaat naar schatting 460.000 illegalen, veelal Mexicaanse.

Mexicaanse arbeidsmigranten leveren een „significante bijdrage aan de Amerikaanse economie en samenleving”, zo benadrukte Calderón. Toch leven velen „in de schaduw” en stuiten ze op „patronen van discriminatie, zoals in Arizona”.

Vandaag zal Calderón het Amerikaanse Congres toespreken. Naar verwachting zal hij de economische verbondenheid van de VS en Mexico benadrukken en aandringen op een effectief, landelijk immigrantenbeleid.

President Obama noemde de wet in Arizona „een misplaatste uiting van frustratie” over illegalen. In de VS mag niemand, noch „een Amerikaanse burger, een immigrant met verblijfsvergunning of een toerist uit Mexico” verdachte worden „simpelweg om zijn uiterlijk”, zo zei hij.

Obama bekritiseerde ook het huidige, landelijke immigrantenbeleid in de VS en vroeg de Republikeinen om politieke steun voor een nieuwe, federale immigrantenwet. „Ik heb hulp nodig”, erkende Obama ruiterlijk.

De beoogde landelijke immigrantenwet moet onder meer illegale grensoverschrijding terugdringen, de status van tijdelijke arbeidsmigranten beter reguleren, en in een strenge maar eerlijke naturalisatieprocedure voorzien. (AP, Reuters, BBC)