Kort nieuws Wetenschap

Probiotica: minder ziekte maar niet minder verzuim

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 20 mei. Een probiotica-yoghurtdrankje van zuivelbedrijf Danone vermindert het aantal infectieziekten bij kinderen van 3 tot 6 jaar van 9,8 naar 7,8 per honderd dagen. Maar het schoolverzuim nam niet af. Dat blijkt uit het grootste onderzoek dat ooit naar probiotica-yoghurt is uitgevoerd. Het was onderzoek waarbij de helft van de in totaal 638 kinderen een yoghurtdrankje met de probioticabacterie Lactobacillus. casei kreeg en de andere helft een daarop gelijkend drankje zónder. Het Amerikaanse onderzoek is gisteren gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition. De probiotica-bacterie L. casei (DN 114001) uit het yoghurtdrankje (DanActive) zit in Nederland in het yoghurtdrankje Actimel. Het onderzoek is betaald door Danone en deels ook uitgevoerd door onderzoekers in dienst van het zuivelconcern. De claim van Danone Nederland is dat dertig onderzoeken de gunstige werking van L.casei op de darm ondersteunen, maar nu blijkt het maatschappelijk effect (verzuimdagen) afwezig.

Hamerhaai is maar 20 miljoen jaar oud

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 20 mei. Hamerhaaien zijn 20 miljoen jaar geleden ontstaan, lang nadat de eerste haaien ontstonden; meer dan 400 miljoen jaar geleden. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers uit een vergelijking van het DNA van de acht soorten hamerhaaien die nu bestaan. In de jongste editie van het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Phylogenetics and Evolution schrijven Andrew Martin en zijn collega’s dat de eerste hamerhaai waarschijnlijk ongeveer even groot was als de grootste hamerhaaien die nu leven. Die zijn zes meter lang. Biologen denken dat het platte T-vormige hoofd van de hamerhaai met ogen aan de uiteinden het dier lift geeft in het water, net als de vleugels van een vliegtuig. Bovendien biedt hun grote platte kop veel ruimte voor de elektrische sensoren waarmee zij prooidieren opsporen. Hoe de hamerhaai is ontstaan is onbekend.