Kort nieuws Kunst

Van Warmerdam kans op A’damprijs

Door onze kunstredactie

amsterdam, 20 mei. Filmmaker en beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam, illustrator Piet Parra en choreografe Krisztina de Châtel maken kans op de Amsterdamprijs, de belangrijkste kunstprijs van Amsterdam. Ook fotograaf/reclamemaker Erik Kessels, schrijfster Yasmine Allas, platform Mediamatic en kamerkoor Capella Amsterdam zijn genomineerd. Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten maakt op 26 augustus de drie winnaars bekend. De Amsterdamprijzen (35.000 euro) gaan jaarlijks naar drie kunstenaars die een bijzondere bijdrage leveren aan de kunsten in Amsterdam. Eerdere winnaars waren onder anderen Pete Philly & Perquisite, Hafid Bouazza en Claudy Jongstra.

Vergeten Booker Prize voor Farrell

LONDeN, 20 mei. J.G. Farrell heeft gisteren de ‘vergeten Man Booker Prize’ gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn roman Troubles uit 1970. Door een wijziging in het reglement werden in 1971 niet meer de boeken uit het voorgaande jaar bekroond, maar die uit het lopende jaar. Uit een shortlist van de boeken die tussen wal en schip vielen is Farrell nu als winnaar te voorschijn gekomen. In een online stemming kreeg hij 38 procent van de stemmen. Farrell is in 1979 overleden. Troubles is nog steeds in druk. (Reuters)