Kort nieuws Economie

Shell dringt affakkelen gasin Nigeria terug

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 mei. Het Brits-Nederlandse energiebedrijf Shell investeert 600 miljoen dollar om het affakkelen van aardgas bij de oliewinning in Nigeria verder te verminderen. Affakkelen geldt als zeer milieubelastend. Het zorgt voor veel CO2-uitstoot. Het bedrijf SPDC (Shell Petroleum Development Company, waarin Shell een belang heeft van 30 procent) had begin 2001 al een programma aangekondigd om het affakkelen af te bouwen en in 2008 helemaal te stoppen. Dat is niet gehaald. Shell heeft daar veel kritiek op gekregen, maar het concern wijt het aan de slechte veiligheidssituatie in de Nigerdelta, waar rebellenlegers voortdurend aanslagen plegen. Nigeria bezit naast grote oliereserves ook enorme gasreserves, maar het aardgas dat bij de oliewinning mee naar boven komt wordt voor een groot deel afgefakkeld. De aanleg van infrastructuur voor de afvoer van gas is duur en de lokale markt is klein. SPDC fakkelt nu de helft van het aardgas af. Met een investering van 2 miljard dollar moet dat worden teruggebracht tot een kwart.

Brussel beboet chipfabrikanten

Brussel, 20 mei. De Europese Commissie heeft gisteren tien fabrikanten van microchips een boete opgelegd van in totaal 331 miljoen euro voor kartelvorming. Europees commissaris Joaquín Almunia (Concurrentie) heeft dat bekendgemaakt. De bedrijven, waaronder Samsung, Hitachi, Infineon en NEC, hebben volgens het dagelijks bestuur van de EU prijsafspraken gemaakt en de markt verdeeld. De hoogste boete is voor het Zuid-Koreaanse Samsung met ruim 145 miljoen euro. Het Duitse Infineon is een dikke 56 miljoen kwijt. Het Amerikaanse Micron deed wel mee aan het kartel, maar hoeft geen boete te betalen, omdat het de Europese Commissie inlichtte over de verboden praktijken. (ANP)

Bol breidt uit in tweedehands waar

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 mei. Webwinkel Bol.com biedt vanaf vandaag ook tweedehands muziek, films en games aan. Zowel particulieren als professionele aanbieders kunnen hun spullen verkopen via de site. Sinds 2007 heeft Bol.com al gebruikte boeken in het aanbod. Eén op de vijf titels die Bol.com verkoopt is gebruikt. „Tweedehands muziek, films en games vergroten ons aanbod aanzienlijk”, zegt Michel Schaeffer van Bol.com. „Alles wat ooit verschenen is moet je bij ons kunnen krijgen. Bovendien kunnen we nu producten tegen verschillende prijzen aanbieden. Neem een game voor de PS3 of Xbox. Nieuw kost zo’n spel 60 euro, dat is voor sommigen te duur. Een tweedehands versie van 30 euro is dan aantrekkelijker.”