Kort nieuws Buitenland

Drie verdachten ETA in Bayonne gearresteerd

Parijs, 20 mei. De politie heeft vanmorgen in Bayonne in Zuidwest-Frankrijk Mikel Kabikoitz Sarobe, alias Ata, gearresteerd. Hij zou in hiërarchie de tweede man zijn van de militaire tak van de verboden Baskische afscheidings- en terreurbeweging ETA. In dezelfde omgeving werden nog een man en een vrouw opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de ETA. Sinds begin dit jaar zijn een dertigtal ETA-verdachten opgepakt in Spanje, Frankrijk en Portugal. (AFP)

Alsnog celstraf officieren Genua

Rome, 20 mei. Het gerechtshof in Genua heeft gisteren 25 politieofficieren in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen, oplopend tot vijf jaar, wegens betrokkenheid bij het gewelddadige politieoptreden tijdens de economische topconferentie (G8) van regeringsleiders die in juli 2001 in Genua plaatshad. Ze hadden ook geprobeerd de ware toedracht van het politieoptreden, waarbij een dode en 63 gewonden vielen, in de doofpot te stoppen. Eerder legde de rechtbank dertien agenten celstraffen op, oplopend tot vier jaar. De 25 officieren werden toen vrijgesproken. (AP, Reuters)

Amerikaanse moeders in Iran

Teheran, 20 mei. De moeders van drie Amerikanen die sinds bijna een jaar gevangen zitten in Iran op verdenking van spionage, hebben vanochtend hun kinderen ontmoet in Teheran. De Iraanse staatstelevisie zond beelden uit van hun emotionele weerzien in een hotel. De drie moeders arriveerden gisteren in Iran. De vrouwen kregen een visum „op islamitische humanitaire gronden”. Hun kinderen werden in juli vorig jaar gearresteerd nadat ze volgens de Iraanse autoriteiten het grondgebied van Iran hadden betreden. Volgens de moeders waren de drie aan het wandelen in Koerdisch Noord-Irak en betraden zij Iran per ongeluk. (AP)

Roemenië: verbod ex-communisten

Boekarest, 20 mei. Het Roemeense parlement heeft een wet aangenomen die het voormalige hoge functionarissen van de Communistische Partij de komende vijf jaar verbiedt publieke functies te bekleden. De Senaat had die wet eerder al aangenomen. Het communisme kwam in Roemenië in 1989 na een bloedige revolutie ten val, waarbij meer dan 1.000 mensen doden vielen. In het parlement zitten nog steeds mensen die destijds actief waren binnen de Communistische Partij. (AP)

Albanese oppositie staakt hongeractie

Tirana, 20 mei. 22 leden van de Albanese oppositie en zo’n 200 aanhangers hebben gisteren na 19 dagen hun hongerstaking beëindigd. Ze protesteerden tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen bijna een jaar geleden. Die werden gewonnen door de Democratische Partij van premier Berisha, maar volgens de Socialistische oppositie is er fraude gepleegd. Sindsdien boycot de oppositie het parlement. De hongerstakers eisten een hertelling. Oppositieleider Edi Rama zei gisteren bereid te zijn tot nieuwe onderhandelingen. (AFP)

14 jaar celstraf voor homo’s in Malawi

Blantyre, 20 mei. Een homoseksueel stel in Malawi is vanochtend veroordeeld tot veertien jaar celstraf met dwangarbeid vanwege sodomie en schending van de openbare eerbaarheid. Een rechter in de commerciële hoofdstad Blantyre noemde huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht „on-Malawiaans en niet passend binnen onze cultuur en religieuze overtuigingen”. De veroordeeldenwerden in december gearresteerd nadat zij zich publiek hadden verloofd. De Malawiaanse anti-homowetgeving dateert uit de Britse koloniale periode. (AP, AFP)

28 mijnwerkers in Turkije gestorven

Ankara, 20 mei. Reddingswerkers hebben vandaag in een steenkolenmijn bij de Turkse havenstad Zonguldak de stoffelijke resten gevonden van 28 kompels. In totaal 30 mijnwerkers kwamen maandag vast te zitten na een gasexplosie in de mijn. Gevreesd wordt dat de twee overige mijnwerkers ook zijn overleden. (AP)